”Apotekare i OS-stab hade minskat risk för debacel”
Hade en erfaren apotekare ingått i den svenska staben i Sotji, med full insyn i deltagarnas läkemedelsanvändning, hade debaclet kring Nicklas Bäckströms dopingavstängning kanske kunnat undvikas, säger Kristina Niemi, apotekare och förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter.
Svenska olympiska kommitténs (SOK) resursteam är SOK:s eget hälsoteam. Här ingår en lång rad specialister som arbetar nära de svenska elitidrottarna.
I teamet finns bland annat tre kostrådgivare, tre läkare, två sjukgymnaster, träningsrådgivare, psykologer med flera.
Många i teamet var på plats i Sotji under vinter-OS.
Någon person med farmaceutisk utbildning ingår dock inte i teamet. Detta trots att läkemedelsrelaterad problematik ofta förekommer hos elitidrottare i relation till dopingfrågan.
Igår blev den svenske ishockeyspelaren Nicklas Bäckström avstängd under OS-finalen mot Kanada, efter att ha testats positivt för pseudoefedrin.
I efterspelet har landslagsläkaren Björn Waldebäck anklagats av flera sportkrönikörer för att ha haft dålig koll på Bäckströms medicinering.
Kristina Niemi, apotekare och förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter, tror att en erfaren apotekare på konsultbasis hade gjort stor nytta i OS-staben.
– Apotekarens uppgifter kunde vara att bistå läkaren genom att ha stenkoll på OS-deltagarnas eventuella läkemedelsanvändning, och dessutom punktbevaka den komplexa WADA-listan och dess gränsvärden. Med sin grundkunskap om hur läkemedel påverkar kroppen och utsöndras borde en erfaren apotekare i en sådan roll kunna vara en stor resurs. Man kan tänka sig en rutin där apotekare genomför systematiska läkemedelsgenomgångar för alla aktiva som medicinerar inför större tävlingar som OS. Då kan man exempelvis i god tid välja WADA-godkända ersättningsmedel om det behövs, säger hon.
– Det är lätt att vara efterklok, men kanske hade vi hade kunnat undvika den pinsamma händelseutvecklingen i fallet Nicklas Bäckström med hjälp av en apotekare i OS-staben, säger Kristina Niemi.