Hur känns det, Christer Borg, förhandlingschef för Sveriges Farmaceuter?
– Sedan vi lämnade våra avtalsyrkanden har det hänt en del och andra avtal är färdiga. Därför vet vi nu mer om hur omvärlden ser ut. Det gör inte i sig att vi har ändrat på våra yrkanden, men vi kanske får tänka i lite andra banor vad gäller avtalsperiod.
Vilka andra banor menar du?
– Vi hade ett grundyrkande på ett ettårigt avtal, alternativt tillsvidare-avtal, nu har andra träffat treårsavtal och det påverkar naturligtvis oss.
De privatanställda har nyligen slutit just ett treårsavtal med ett avtalsvärde på 6,8 procent över de tre åren. Hur ser du på det?
– Man brukar ju säga att facken inom industrin ska sätta märket och det är vi lite kluvna till. Vi tycker inte att det är självklart att det ska vara normen för alla. Vi vill egentligen ha en mer dynamisk lönebildning.
Sveriges Farmaceuter har tidigare haft ett tillsvidareavtal utan siffror, men nu sagt upp det. Gav det för lite i plånboken?
– Vi tyckte inte att det fungerade tillräckligt bra i själva hanteringen så därför sa vi upp avtalet. Men utfallsmässigt har det inte missgynnat oss.
Vad var det som inte fungerade?
– Vi är inte nöjda med hur det har gått till i det lokala arbetet med lönerevisionerna. Vi vill ha en bättre fungerande process.
Finns det andra viktiga frågor utöver lönen?
– Den andra tunga frågan är möjligheten att få fyra veckors sammanhängande semester. Normalläget i Sverige är att vi har en lagstadgad rätt till fyra veckors semester. Vi har i branschavtal andra regler, men nu vill vi återgå till den grundprincip som finns i semesterlagen.
Efter det inledande mötet på torsdag kommer parterna att mötas fyra gånger under vecka 17 och 18 med en målsättning att vara klara med ett avtal till månadsskiftet april/maj.