Som Svensk Farmaci skrivit nyligen har minst tre svenska apotek, varav två inom Apoteksgruppen, begärts i konkurs under de senaste månaderna.
Bernt Jakobson, ombudsman på förhandlingsavdelningen på Sveriges Farmacevtförbund, berättar att det nu finns en tydlig oro bland medlemmarna som rör risken för uppsägning.
– Det är förhållandevis många som ringer in nu och berättar om att de får tydliga signaler på arbetsplatsen om att nedskärningar, eller rentav konkurser på apotek är på gång. I en del fall är det arbetsgivaren som har informerat om ett bekymmersamt läge och i andra fall handlar det om vad man har hört i fikarummet, säger Bernt Jakobson.
Han berättar att de flesta frågor som medlemmarna ställer rör lagstiftningen kring konkurser, vilka rättigheter man har som anställd, med mera.
Bernt Jakobson anser dock att det i de flesta fall inte finns någon större anledning att vara orolig.
Vid en konkurs är exempelvis löner en prioriterad fordran och om det inte finns pengar till löner i bolaget, så träder den statliga lönegarantin in.
När det gäller turordningsregler för uppsägning så gäller principen ”sist in, först ut”. I små bolag, färre än tio anställda, får dock arbetsgivaren göra undantag från denna regel med två personer.
– Vi har ingen statistik, men de samtal som kommer in speglar att det finns en överetablering på apoteksmarknaden. Att det kommer en sanering där vissa apotek tvingas stänga är kanske därför naturligt. Samtidigt är arbetsmarknaden för farmacevter väldigt ljus, många som ringer söker redan nya jobb och går på anställningsintervjuer, vilket är positivt, säger Bernt Jakobson.