Dyr reform ger oklar vinst för patient
Förslaget att införa generisk förskrivning motiveras av förbättrad patientsäkerhet. Men hur patienterna konkret skulle gynnas är oklart – till och med Läkemedelsverket har svårt att identifiera hur det ska gå till.
I veckan skickade Läkemedelsverket ut sin remissversion av förslaget om generisk förskrivning, se artikel länkad här nedan. Regeringens uppdrag till Läkemedelsverket om generisk förskrivning motiveras i en mening: ”Regeringen bedömer att ett införande av frivillig generisk förskrivning skulle vara värdefullt ur ett patientsäkerhetsperspektiv.”
Men samtidigt ingick i förutsättningarna att det generiska bytet på apoteken ska fungera som idag. Vad patienten får för läkemedelsfabrikat påverkas alltså inte av ett införande av generisk förskrivning.
Dessutom dominerar idag e-recepten läkemedelsförskrivningen, recept som patienten inte får i sin hand och inte löpande har möjlighet att läsa. Vad läkaren knappar in för typ av läkemedelsbeteckning på receptet berörs patienterna i regel inte av.
Svensk Farmaci ringde upp Christina Brandt, utredare på Läkemedelsverket, som tillsammans med farmacevten Erica Hagblom ansvarat för utredningen.
Generisk förskrivning motiveras av förbättringar i patientsäkerheten. Men vad vinner man egentligen på det här i ett patientsäkerhetsperspektiv?
– Det har vi också reflekterat över i projektets arbetsgrupper. Förändringen kan ha fördelar för förskrivare och är bra ur rättvisesynpunkt gentemot tillverkarna. Men reformen i sig ger inga direkta effekter för patienten så länge det generiska bytet inte påverkas, säger Christina Brandt.
– Men det kan finnas indirekta pedagogiska vinster. Vid kommunikation i förskrivningsögonblicket kan det här underlätta för patienterna.
– Vi skulle också vilja se att det införs en ny etikett där det generiska namnet framhävs. Här finns det dock EU-reglering som är problematisk, säger Christina Brandt.
Läkemedelsverkets kostnadskalkyl för införandet är inte färdig. Men förändringen kräver bland annat omfattande IT-tekniska anpassningar. Bara utbildnings- och kommunikationsinsatserna som är förknippade med projektet har Läkemedelsverket prissatt till cirka 4,5 miljoner kronor.