TLV: ”Branschförslag innebär systemskifte”
De ”små justeringar” som Sveriges Apoteksförening vill se i systemet för generiskt utbyte innebär i själva verket ett systemskifte. En modell där apoteken förhandlar om läkemedelspriser kan inte kombineras med dagens system, skriver TLV i ett svar på gårdagens uttalande från Johan Wallér.
I förrgår kritiserade företrädare för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, apoteksbranschen för dess kritiska hållning mot generikabytets former.
Apoteksföreningens vd Johan Wallér bemötte kritiken, bland annat i gårdagens webbupplaga av Svensk Farmaci.
Turerna fortsätter. Idag kontrar TLV med ett svar på sin hemsida med anledning av Johan Wallérs uttalande igår.
TLV skriver att myndigheten välkomnar att ”apoteksföreningen ser att utbytet är bra och att det ger en stor samhällsnytta”.
Men de “små justeringar” som Johan Wallér talar om handlar i praktiken om ett systemskifte, enligt Magnus Thyberg, chef för apoteksavdelningen på TLV.
Apoteksföreningen har velat införa en ny modell där de själva ska förhandla om priser på läkemedel och därmed bestämma vilka utbytbara läkemedel de ska sälja, skriver TLV.
– I ett sådant system skulle sannolikt förtjänsten för apoteken bli större, men vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till apotek och läkemedel. Vi ser inte heller att man kan ha båda systemen samtidigt, säger Magnus Thyberg.