Biverkningsrapport ny uppgift för apotek
Inom 18 månader får apoteksverksamma farmacevter i Sverige en ny arbetsuppgift: Att rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket.
I somras publicerades de båda EU-direktiven om farmakovigilans och läkemedelsförfalskningar, vilket innebär att medlemsländerna har 18 månader på sig att implementera dem.
En konsekvens av det förstanämnda direktivet är att farmacevter på svenska apotek kommer att få möjlighet att börja rapportera läkemedelsbiverkningar, vilket inte tidigare varit fallet.
Idag har sjukvårdens huvudmän det yttersta ansvaret för biverkningsrapporteringen till Läkemedelsverket. Rapporter från läkare, tandläkare och sjuksköterskor förs in i verkets biverkningsregister. Även patienter har haft möjlighet att rapportera biverkningar sedan 2007.
Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund, välkomnar förändringen.
– Det är mycket positivt att farmacevter nu får möjlighet att medverka i biverkningsrapporteringen. Än så länge är det oklart hur det ska fungera, men det är något som nu får diskuteras mellan Läkemedelsverket och apoteksföretagen, säger han.