TLV: Företag utnyttjar reglerna för särläkemedel
Läkemedelsbolagen utnyttjar EU:s regler för särläkemedel och skapar utpressningsliknande situationer. Det hävdar Gunilla Hulth-Backlund, generaldirektör för TLV, och Göran Stiernstedt, chef för SKL:s vård- och omsorgsenhet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Särläkemedel, det vill säga mediciner för sjukdomar som drabbar färre än 5 personer av 10 000, är dyra att ta fram eftersom så få personer använder dem. För att förmå läkemedelsbolagen att ta fram nya särläkemedel infördes år 2002 särskilda lättnader inom EU för den läkemedelsgruppen. De har en förenklad godkännandeprocedur och företag som har en produkt godkänd som särläkemedel har ensamrätt på försäljningen i tio år.
Läkemedelsföretag utnyttjar den ensamrätten, hävdar Gunilla Hulth-Backlund och Göran Stiernstedt.
De tar särläkemedlet Vpriv, mot en enzymbristsjukdom som 60 svenskar lider av, som exempel. Läkemedlet kostar 4,7 miljoner kronor per patient och år och TLV har avslagit en ansökan om att få ingå i högkostnadsskyddet på grund av det höga priset.
– Läkemedelsföretagen utnyttjar en utpressningsliknande situation för att tjäna enorma summor på så kallade särläkemedel för människor med sällsynta sjukdomar, säger Gunilla Hulth-Backlund i ett pressuttalande.
Om priser på Vpriv:s nivå accepterades skulle enbart 4 000 svenskar kunna få medicinering för de 20 miljarder som ingår i läkemedelssubventionen, hävdar debattörerna. Deras slutsats är att de nuvarande europeiska reglerna för särläkemedel måste ses över.