Varningssystem, expeditionsstöd, expertstöd. Beskrivningarna av den nya stödfunktion som Apoteket AB utvecklat i samarbete med amerikanska Medco, har varierat under de senaste åren.
Systemet är bland annat tänkt att hjälpa apotekspersonal att hitta olämpliga läkemedelskombinationer.
Även benämningen på själva systemet har varierat. Tidigare benämndes det DUR, men nu heter systemet EES, elektroniskt expertstöd.
Systemet kritiserades hårt häromåret, bland annat för att det tagits fram utan insyn, antogs ha varit dyrt att utveckla och att det är baserat på amerikanska datalager snarare än svenska eller europeiska.
Regeringen beslutade 2009 att föra över EES till statliga Apotekens Service AB, för att göra det tillgängligt för alla apoteksaktörer. Tjänsten erbjuds kostnadsfritt.
Som Svensk Farmaci rapporterade förra veckan saknar de flesta nya apoteksaktörer en integrerad interaktionskontroll i sina IT-system för recept – i vissa fall i väntan på EES.
Svensk Farmaci bad Ylva Hambraeus Björling, vd på Apotekens Service, beskriva läget för EES-implementeringen på de svenska apoteken.
– Ingen aktör har hittills sagt att de inte vill använda EES. Apoteket AB har det installerat på alla apotek och Apoteksgruppen håller på att rulla ut det. Även Hjärtat är på väg, säger Ylva Hambraeus Björling.
Kronans Droghandel och Medstop uttryckte viss skepsis inför EES när Svensk Farmaci kontaktade dem förra veckan. Medstop vill bara släppa på EES om systemet klarar företagets kvalitetskrav.
– Den amerikanska interaktionsdatabasen måste till exempel uppdateras oftare än idag. Det finns idag dosangivelser i EES som inte stämmer med det som anges i Fass för barn och äldre, säger Leif Nilsson, chefsapotekare på Medstop.
Inger Näsman, kvalitetschef på Kronans Droghandel, pekar på att interaktionsdatabasen Sfinx, som används av delar av vården, har vissa fördelar jämfört med EES.
Fyra akutmottagningar – Karolinska/Huddinge, Lund, Linköping och Göteborg – testar nu EES.
– En erfarenhet från Karolinska i Huddinge har varit att man sett synergieffekter med att använda expertstödet parallellt med utdrag från receptregistret, säger Ylva Hambraeus Björling.
Tidigare i vår fick Läkemedelsverket regeringens uppdrag att jämföra EES med Sfinx.
Läs mer om EES i kommande artiklar i Svensk Farmaci.