Svårt för äldre att få jobb
En ny studie visar att den som är trettio år har tre gånger större chans att få ett jobb än den som är fyrtiofem. Ålder kan bli en viktigare fråga även när farmacevter rekryteras.
Studien från Linnéuniversitetet visar, enligt forskarna, att ålder är ett större problem i rekryteringssammanhang än etnicitet eller sexuell läggning.
Undersökningen fokuserar på yrken med mycket kundkontakt, som butiksbranschen. Forskarna har skickat ut fejkade jobbansökningar på annonser. Det enda som skilde mellan de påhittade kandidaterna var åldern.
– När det gäller diskriminering på arbetsmarknaden har fokus legat kring etniska grupper. Våra resultat visar att åldersfrågan är väl så viktig att diskutera, säger Mats Hammerstedt, professor och en av forskarna bakom studien, i ett pressuttalande.
För farmacevter verkar dock problemet inte vara omfattande.
– Som jag upplever det har vi inte fått in något åldersdiskrimineringsfall på någon i fyrtiofemårsåldern. Det problemet har vi inte sett, säger Viktoria Juzovitskaja, förbundsjurist med ansvar för diskrimineringsfrågor på Sveriges Farmacevtförbund.
Däremot kan åldersdiskriminering bli en större fråga för farmacevter framöver.
– Marknaden har ju nyligen förändrats. Apoteket hade många äldre arbetstagare som arbetat lång tid. Vi har inte sett förändringen än, säger Viktoria Juzovitskaja.
Generellt, vilket troligen hänger samman med möjligheten att utbilda sig på distans, är receptarier äldre än apotekare när de tar ut examen och ska ut på arbetsmarknaden.
Ålder infördes i början av 2009 som diskrimineringsgrund i den svenska lagstiftningen.