Kvinnor vinner mer än män på individuella lönesamtal med chefen. Det visar en ny rapport från ekonomerna på Saco. Kvinnor som lönesamtalat har i genomsnitt två procents högre lön än de som inte gjort det. Analysen grundar sig på löner för cirka 100 000 personer.
– Utslaget på en månadslön blir det ganska mycket. Med tanke på att den genomsnittliga löneökningen är strax därunder är det relativt bra, säger Håkan Regnér, ekonom på Saco och en av dem som ligger bakom rapporten.
– Det är intressant att just kvinnor tjänar på lönesamtal. Myten har ju varit att kvinnor är dåliga på att ta för sig, säger Christer Borg, ombudsman på Sveriges Farmacevtförbund.
Kvinnor som tjänar mindre får ut mer av lönesamtalen än dem som är högavlönade.
– Om man är i den grupp som tjänar mindre kan man använda lönesamtalet på ett annat sätt. För dem som tjänar mer kanske lönesamtalet handlar mer om att man underpresterar, säger Håkan Regnér.
För män i allmänhet finns – till skillnad från för kvinnor – inget att vinna med enskilda lönesamtal. Åtminstone inte enligt Saco-statistiken. Siffrorna visar att lönesamtal till och med har en negativ effekt för de män som tjänar mycket.
Män som tjänar lite vinner dock, precis som kvinnor i allmänhet, på att ha ett lönesamtal.
Statistik från Sveriges Farmacevtförbund visar att hela 83 procent av medlemmarna har haft lönesamtal.
– Vi har lönesamtal som huvudprincip inom alla våra avtalsområden, säger Christer Borg.