Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Skärper tonen mot homeopati

29 september 2017
Homeopati ska inte jämställas med behandlingar som är framtagna och godkända enligt vetenskapliga kriterier. De europeiska vetenskapsakademiernas organ EASAC har antagit ett nytt, skarpare uttalande som kan få konsekvenser för EU-lagstiftningen.

När det gäller verkningsmekanismer anser EASAC i sitt nya uttalande exempelvis att ”påståendena om homeopati är orimliga och oförenliga med vetenskapliga grundlagar”.

– Homeopati är en disciplin som saknar evidensbaserad vetenskaplig grund och bör därför inte användas i offentligfinansierad hälso- och sjukvård, säger Heléne Sundström, vetenskaplig sekreterare på KVA, i ett pressmeddelande från Kungliga Vetenskapsakademin.

Läs EASAC:s uttalande i sin helhet på Kungliga vetenskapsakademins hemsida.

EASAC utgörs av vetenskapsakademierna i EU-länderna samt Norge och Schweiz. Det är ett rådgivande organ som förser EU:s politiker med oberoende information i vetenskapligt och politiskt angelägna frågor.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...