Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotekarstudenter i
protest mot ”judeimport”

7 februari 2017
FARMACIHISTORIA: Den svenska apotekarprofessionens historia har mörka kapitel. För 78 år sedan tågade 450 studenter, däribland många från Farmaceutiska Institutet, i fackeltåg på Stockholms gator i en protest mot ”planerad import av judiska läkare, tandläkare och apotekare”. Institutets kårordförande höll avslutningstal på Östermalmstorg.

Protesterna på kvällen den 6 februari 1939 skedde med anledning av Kristallnatten i Tyskland, som resulterat i att tyska judar försökte fly till Sverige.

Demonstrationen anordnades av det största svenska nazistpartiet SSS (”Lindholmarna”), och ska ha lockat uppemot en tredjedel av alla studenter vid Stockholms högskolor vårterminen 1939, skriver docenten och läraren vid Karlstads universitet med mera Tobias Hübinette på sin blogg.

En av dem som talade på det avslutande mötet på Östermalmstorg var Farmaceutiska institutets studentkårs dåvarande ordförande. Han kom senare att göra en framgångsrik karriär som apotekare och uppfinnare inom dåvarande Pharmacia och var framför allt banbrytande inom applicering av läkemedel på hud.

Som forskningschef på Pharmacia var han mannen bakom flera krämer och lotioner som säljs på apotek än i dag: L300, HTH och Locoid, skriver Tobias Hübinette på sin blogg.

Även kårordföranden i Tandläkarinstitutets studentkår och ordföranden i Medicinska föreningen höll tal på Östermalmstorg den 6 februari 1939.

Läs mer om Farmaceutiska studentkåren under den nazistiska eran i apotekarna Anders Grahnéns och Nils-Bertil Nilssons artikel i Unicornis nr 1/16.

Anmärkningsvärt nog protokollsfördes inte Farmaceutiska studentkårens deltagande i demonstrationen av kårstyrelsen eller på något kårmöte. Kårens medverkan framgår dock bland annat av en artikel i Svenska Dagbladet från den 7 februari 1939.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • apotekare

    Det var flera aktiva nazister i kåren som omhuldades varmt av professionen så sent som på 70-talet. Men man hade i alla fall gjort en kupp under kriget och inte valt en nazist till ordförande igen utan tog fram en kompromisskandidat.

  • Apotekare pensionerad

    Jag minns också att jag hörde att studentkåren hade varit nazianstruken. När Dragskåpet i början av 70-talet spelade tyska marscher ibland noterades viss förtjusning hos vissa äldre apotekare som var med och det talades om att de var f.d brunskjortor. Men man skall minnas att apoteksinnehavarna då tjänade 5 gånger mer än en överläkare och att det kan ha funnits ekonomiska motiv till deras ställningstagande också. Studenterna kanske var rädda om sina chanser till att bli apoteksinnehavare och förlora en jätteinkomst. Samma fenomen fanns i Tyskland på universitet mm att akademiker gillade nazismen för de kunde få högre tjänster, som judarna tvingades lämna. Det trista i sammanhanget då var att apotekarutbildningen hade högst antagningspoäng av alla utbildningar inklusive läkare, så det var inte låg intelligens bakom utan tvärt om.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...