Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Utökat utbyte välkomnas

1 november 2017
Det vore bra om farmaceuter på apotek fick byta ut U-läkemedel mot läkemedel inom förmånen utan att först behöva ringa läkaren. Det tycker Sveriges Farmaceuter apropå ett aktuellt förslag från Socialdepartementet.

Regeringen har tagit fram ett förslag om att läkemedel utanför förmånen (U-läkemedel) ska få bytas till läkemedel inom förmånen på apoteket. Förslaget finns i en så kallad departementspromemoria som gått på remiss.

Regeringens förslag är separat från den pågående apoteksutredningens förslag. Den utredningen föreslog nyligen enhetliga priser på U-läkemedel i ett delbetänkande.

Sveriges Farmaceuter ställer sig i sitt remissvar positivt till förslaget om möjlighet till utbyte.

– Det här är bra för patienterna och underlättar för apotekare och receptarier som arbetar på apotek. Ett exempel är Voltaren, där många förpackningsstorlekar är utanför förmånen, och andra diklofenak-preparat som är i förmånen. Idag måste farmaceuten ringa till förskrivare om hon eller han vill göra ett byte. Det behöver man alltså inte göra om förslaget går igenom, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

I Nya apoteksutredningens senaste delbetänkande föreslås att enhetliga priser på U-läkemedel införs i kombination med att man tillåter utbyte.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.