Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Positivt med kriterierna för EMA”

29 maj 2017
Sverige matchar väl de kriterier som EU ställer på det nya värdlandet för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, enligt ambassadören Christer Asp.

I förra veckan kom de kriterier som EU ställer på det land som vill bli värd för EMA. Christer Asp, ambassadör som leder regeringens sekretariat för den svenska EMA-kampanjen, anser att kriterierna som har presenterats talar till Sveriges fördel och att listan för processen framåt.

– De här kriterierna syftar till att driva fram ett beslut i oktober, säger han till Svensk Farmaci.

Christer Asp har tidigare varit tydlig med att han inte tror att en utdragen process gynnar Sverige eller är bra för EU.

Ett av kriterierna på Europarådets och EU-kommissionens lista är att flytten ska kunna ske sömlöst, det nya värdlandet måste kunna ta över myndigheten utan störningar.

– Vi har pekat på att vårt nationella läkemedelsverk är den största samarbetspartnern till EMA när Storbritannien lämnar EU och det tycker vi är en stor tillgång när det handlar om att förbereda en sömlös flytt.

Andra kriterier är att bland annat att EMA ska placeras i en vetenskaplig miljö, att det ska finnas möjligheter till internationella skolor för barn till EMA-personal och att det finns goda möjligheter till boende och transporter för personer som ska delta i myndighetens möten.

Fem medlemsländer saknar i dag EU-myndigheter och enligt en tidigare överenskommelse ska myndigheterna i unionen fördelas till olika länder. Men enligt Christer Asp är det inte säkert att de här länderna kommer att ha förtur.

– Rådssekretariatet berör det här och erinrar om att det finns en sådan uppgörelse. Men samtidigt säger man att den uppgörelsen syftar på nya myndigheter medan det nu gäller en existerande myndighet.

I Sverige finns sedan tidigare den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Christer Asp och det svenska EMA-sekretariatet pekar på de synergieffekter det innebär att ha de två myndigheterna i samma land.

Ansökan om att bli värdland ska vara inlämnad senast den sista juli. Beslutet om var EMA hamnar fattas sedan av medlemsländerna i en omröstning i oktober.

Vid sidan av arbetet med ansökan fortsätter arbetet med att få de andra medlemsländerna att vilja placera EMA i Sverige.

– Jag fortsätter att besöka huvudstäderna i EU för att visa på styrkan i Sverige som värdland och statsråden fortsätter att ta upp det här med sina kollegor i andra länder. Vi kommer att arbeta för ett svenskt EMA fram till minuterna för beslutet.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

 • Reginald1

  Kommentarerna från Asp behöver kommenteras:
  Läkemedelsverket (LV) skulle borga för en sömnlös flytt. Är en helt obegriplig kommentar. De har väl inget inflytande på att färdiga lokaler ska stå till buds i mars 2019? LV kan väl inte engagera sig i lokalfrågor som är prioritet 1 för en sömnlös flytt. Hur ska lägenheter till EMA personalen ordnas – är väl heller ingen fråga för LV. Jobb för anhöriga. Att ha en helt färdig lokal till mars 2019 är väl ett önsketänkande. En sömnlös flytt betyder att provisoriska lokaler blir en realitet och detta är heller inte ett ansvarsområde för LV.
  EMA personalen är till största delen från Sydeuropa och på en intern omröstning på EMA var en lokalisation i Sydeuropa bäst enligt personalen. Personalens önskemål skulle också ha ett stort inflytande på beslutet. Hur stort det vet vi inte. Detta faktum som är negativt för Sverige omnämndes inte i artikeln.
  Ett annat viktigt kriterium var att det nya värdlandet skulle betala hela eller delar av EMA hyra för lokalerna i London. Där finns ett kontrakt till 2030 och hyran är 160 miljoner per år. Hur mycket vill Sverige bidra? Kanske det blir en auktion så att EMA går till högstbjudande. Eftersom resor till Sverige kommer att bli 1-2 timmar längre än till Mellaneuropa så kanske det är viktigt att Sverige bidrar mycket till EMA nuvarande lokaler för att täcka denna merkostnad för EMA i framtiden om EMA lokaliseras till Sverige.
  Om Sverige ska lyckas att få EMA så är det viktigt att vara realistisk och se sakligt på kriterierna. Jag kan inte se att LV har någon betydelse för alla praktikaliteter vad gäller lokalfrågor, nya bostäder, jobb för anhöriga, skolor och dagisfrågor. Hur ska vi göra Sverige populärt för de anställda från Sydeuropa? Kom med konkreta förslag om Sverige ska ha en realistisk chans.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...