Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Olika lagstiftning för kosmetika och läkemedel”

5 mars 2018
Helena Uppfeldt, farmaciutredare på Läkemedelsverket, kommenterar Anders Cronlunds blogg om hur ingående ämnen redovisas på apoteksprodukter och hur styrkor anges på läkemedelsförpackningar.

Handkrämen från Apoliva är kosmetika och lyder under kosmetikalagstiftningen som föreskriver att innehållsämnen ska anges på engelska.

Propyderm är ett läkemedel som därmed ska uppfylla läkemedelslagstiftningen och då ska innehållsämnen anges på svenska och i första hand med de namn som anges i Europafarmakopén. Märkningen för läkemedel granskas av Läkemedelsverket innan godkännande.

Att styrkorna anges på olika sätt är lite olyckligt – historiskt sett användes procent, men för flera år sedan gick man över till mg/g, så de produkter som har styrkan angiven i procent har funnits länge på marknaden.

Eftersom ingen av uppgifterna är fel har LV bedömt att förändringen inte generellt medfört risk för patientsäkerheten, varför regulatorisk åtgärd inte har vidtagits.

Helena Uppfeldt, farmaciutredare, Läkemedelsverket

Läs Anders Cronlunds blogginlägg här.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • Marie Lodén

    Ingredienser i kosmetika ska följa en särskilt nomenklatur (INCI) som ska göra det otvetydigt vilken ingrediens som åsyftas. Det är inte engelska. Vatten heter Aqua och delar från växter anges på latin. Nomenklaturen gäller i Europa. Fransmännen gillade inte engelska, därför blev det latin på många vanliga ämnen! I USA heter vatten Water!

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...