Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nytt kunskapscentrum för läkemedel i miljön skapas

31 maj 2018
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum som bland annat ska arbeta för att öka kunskapen om läkemedels miljöeffekter.

Kunskapscentrumet ska bidra till att samla svenska aktörer och utgöra en plattform för dialog och samarbete, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Kunskapscentrumet ska även ta sin utgångspunkt i arbetet som bedrivs för ökad miljöhänsyn i EU:s läkemedelslagstiftning och internationellt.

Satsningen presenterades ursprungligen i budgetpropositionen för 2018, men idag, torsdag, fattade regeringen det formella beslutet om att centrumet ska inrättas vid Läkemedelsverket i Uppsala.

– Läkemedel är en viktig del av den moderna hälso- och sjukvården. Men när läkemedel kommer ut i miljön orsakar det problem, både för djur och människor. Vi förväntar oss att det nya kunskapscentrumet vid Läkemedelsverket innebär att kunskapen om läkemedels spridning och effekter i miljön uppmärksammas ytterligare. Målet är att arbetet ska bidra till en ökad miljöhänsyn kopplat till läkemedel såväl i Sverige som inom EU, säger socialminister Annika Strandhäll.

Arbetet ska påbörjas och börja planeras omgående. Läkemedelsverket ska också under 2018 leverera en långsiktig verksamhetsplan för perioden 2019-2023. Fem miljoner kronor årligen finns avsatt för arbetet från 2018 och framåt.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.