Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Listan har fastnat i
departementets tombola”

27 september 2017
Riksdagen uppmanade idag regeringen att skynda på arbetet med att ta fram en nationell läkemedelslista. Arbetet har fastnat i Socialdepartementets tombola, sa Jenny Petersson (M), ledamot i Socialutskottet.

Idag biföll riksdagen regeringens proposition om ändringar i lagen om receptregister.

Ändringarna innebär att personuppgifterna i receptregistret får användas för fler ändamål än i dag. Dessutom ska det finnas information i receptregistret om varför en patient fått ett läkemedel utskrivet.

Syftet med ändringarna är att myndigheter på ett bättre sätt ska kunna följa upp läkemedelsanvändningen. Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2018.

Dessutom ställde sig en riksdagsmajoritet bakom ett initiativ från Socialutskottet om att regeringen snarast bör fullfölja arbetet med att ta fram en nationell läkemedelslista.

– Vi är positiva till regeringens förslag om ändringar i lagen om receptregister. Men det är inte tillräckligt. För att förslagen ska fungera i praktiken krävs att regeringen fullföljer arbetet med den nationella läkemedelslistan, sa Jenny Petersson (M), riksdagsledamot och medlem av Socialutskottet i dagens debatt i kammaren.

– Arbetet med läkemedelslistan har stannat upp och åker runt i Socialdepartementets tombola. I denna tombola har regeringen tappat bort målet med listan, en samlad bild av patientens läkemedelsbehandling, fortsatte hon.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...