Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Monsterorkan kan orsaka
läkemedelsbrist globalt

29 september 2017
Orkanen Marias framfart på Puerto Rico kan få globala konsekvenser för läkemedelsförsörjningen. Ön är det femte största området för läkemedelstillverkning i världen med mer än 80 fabriker – och många av dem är kraftigt skadade.

Hela tolv av de 20 största läkemedelsföretagen globalt har tillverkningsenheter på ön, och sju av de tio mest säljande läkemedlen globalt tillverkas där, enligt Puerto Rico Industrial Development Company, som refereras i en artikel på Forbes.com.

Det gör att orkanen Marias härjningar på ön sannolikt får konsekvenser långt utöver den humanitära kris som redan är ett faktum i Puerto Rico.

Omfattningen av skadorna på anläggningarna och deras anställda är ännu inte fullständigt klarlagd. Amgen är det enda företag som rapporterat att man inte förväntar sig några produktionsstörningar, efter att man allokerat 3 miljoner dollar i ett hjälpprogram riktat till den egna personalen på ön –
2 000 personer.

– Vi känner dock till flera fall där kritiska bristsituationer kommer att uppstå om vi inte hittar vägar att få verksamheterna att starta igen, skrev FDA-chefen Scott Gottlieb tidigare i veckan.

Tidigare i veckan utfärdade han en särskild handlingsplan för att förebygga brist på de läkemedel som tillverkas på ön.

FDA har också det större uppdraget att säkra tillgången till läkemedel, blod och förnödenheter till öns 3,5 miljoner invånare.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...