Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Liten användning av dyrt expertstöd

Det har kostat närmare en halv miljard kronor att utveckla – men används till färre än en procent av receptkunderna. Apotekens expeditionsstöd EES är efter fem år ett projekt som inte har bevisat sin nytta.

EES är ett elektroniskt kontroll- och beslutsstödssystem som är integrerat i receptexpeditionssystemet på apoteken.

Det varnar om några läkemedel i kundens förskrivning interagerar med varandra, är dubbelförskrivna, har fel dos eller, i förekommande fall, inte passar barn, äldre, ett visst kön eller en viss sjukdom. Allt under förutsättning att kunden givit sitt samtycke till kontrollen.

En stor majoritet av Sveriges apotek har idag tillgång till EES.

E-hälsomyndigheten (före detta Apotekens Service AB) tillhandahåller systemet gratis till apoteken.

Men i praktiken använder apoteken inte stödet i någon högre utsträckning.

– Vår statistik visar att det görs ungefär 3 200 genomgångar i EES per vecka, säger Bodil Lidström, teamchef för EES på E-hälsomyndigheten.

Satt i relation till de cirka 1,5 miljoner recipien som expedieras på de svenska apoteken varje vecka är det närmast en mikroskopisk andel.

I snitt innebär det att mellan två och tre av uppskattningsvis 300–600 receptkunder per vecka och apotek får sina läkemedel kontrollerade av EES, eller mindre än en procent av kunderna.

Apoteket AB redovisade 2009 en kostnad på cirka 250 miljoner kronor för systemet och staten har mellan 2010 och 2013 pumpat in ytterligare 140 miljoner kronor i projektet.

Sammanlagt har EES nu alltså kostat närmare en halv miljard kronor, men det har ännu inte resulterat i särskilt mycket konkret patientnytta.

Men kanske är tiden mogen för en förändring nu.

– Sedan avregleringen har de nya apoteksaktörerna haft fullt upp med att hitta sin marknad och nya receptexpeditionssystem och annat. Men nu börjar det sätta sig och det känns som om aktörerna börjar satsa på detta, säger Bodil Lidström.

Flera av de apoteksaktörer som Svensk Farmaci har varit i kontakt med säger att de just nu håller på och implementera systemet i sin verksamhet. Men det finns ett antal trösklar som bromsar hastigheten av implementeringen.

Den första är att all personal som ska använda systemet måste gå en särskild utbildning. Den andra är att kunderna måste ge sitt samtycke till att låta sina förskrivningar analyseras av EES.

Det räcker visserligen med ett muntligt samtycke, men bara att få personalen att känna sig bekväm med att ställa frågan om samtycke är en tröskel i sig, berättar Bodil Lidström.

Flera apoteksaktörer bekräftar för Svensk Farmaci att användandet är väldigt varierande på deras apotek – vissa apotek är väldigt aktiva medan många ännu inte använder systemet alls.

Läs mer i det längre reportaget om EES i Svensk Farmaci nummer 5/14.

Mest läst