Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Lämnar förmån
på bred front

16 februari 2016
Läkemedelsföretaget Teva har ansökt om att ta bort 30 läkemedel från förmånssystemet på ett bräde från den 1 mars. Ett ovanligt agerande, enligt TLV.

På TLV:s lista över begärda utträden från förmånssystemet från den 1 mars i år är 30 av totalt 31 läkemedel från det israeliska generikabolaget Teva.

Inger Erlandsson är enhetschef på TLV.

– Det är inte särskilt vanligt att företag väljer att ta bort så många läkemedel vid samma tillfälle, säger hon till Svensk Farmaci.

– TLV har inte fått någon speciell information, utöver ansökningarna, om de varor Teva valt att ta ur förmånerna från 1 mars. Vid en snabb kontroll har företaget i många fall andra varor med samma substans och i samma förpackningsstorlek kvar i förmånerna, vilket talar för en städning i sortimentet på grund av förpackningsmaterial, för stor bredd eller dylikt.

Svensk Farmaci har sökt företrädare för Teva för att ställa frågor om de många utträdena.

Bland de läkemedel som försvinner ur förmånen finns exempelvis:

Omeprazol Teva (kapsel, 40 mg, 98 st)
Omeprazol Teva (kapsel, 20 mg, 98 st)
Omeprazol Teva (kapsel, 20 mg, 28 st)
Omeprazol Teva (kapsel, 10 mg, plastburk 100 st)
Olanzapine Teva (munsönderfallande tablett, 20 mg, 28 st)
Bisoprolol Teva (tablett, 2,5 mg, 100 st)
Fluoxetin Teva (kapsel, 20 mg, 30 st)

Läkemedel utanför förmånen, på apotek ofta kallade U-läkemedel, ingår inte i periodens vara-systemet.

I fjol föreslog TLV i en rapport nya regler som innebär att patienten ska kunna byta ett läkemedel till ett annat utbytbart läkemedel oavsett om det ingår i högkostnadsskyddet eller inte.

Förslaget är bland annat tänkt att öka incitamenten för läkemedelsbolag att behålla sina läkemedel i högkostnadsskyddet.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.