Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Läkemedelskostnaderna ökar – en dryg extra miljard anslås

16 april 2018
Regeringen tvingas återigen höja anslaget för läkemedelsförmånerna. Budgetposten ökas med drygt 1,1 miljarder i vårändringsbudgeten. På tre år har regeringen gjort uppjusteringar på totalt fyra miljarder kronor.

Ända sedan 1998 får landstingen ersättning för sina kostnader för läkemedelsförmånerna via ett särskilt statsbidrag som utbetalas med två månaders fördröjning.

Eftersom kostnaderna för förmånerna ökat mer än beräknat ökar regeringen på detta anslag för innevarande år i vårändringsbudgeten, närmare bestämt med 1,1 miljarder kronor till 27,7 miljarder kronor.

Uppjusteringen är ungefär lika stor som den som gjordes i fjolårets vårändringsbudget. 2016 skrevs anslaget upp med drygt 1,8 miljarder kronor i vårändringsbudgeten.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...