Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kräver att cancervård
går före gratisreform

20 april 2017
Samhällets läkemedelskostnader ökar kraftigt och nu höjs röster för att reformen som gett gratis läkemedel till barn utvärderas. Expressen kräver på ledarplats att ”cancervård måste gå före gratisreform” och hänvisar till Sveriges Farmaceuters utlåtande att reformen visserligen är välkommen men anmärkningsvärt dåligt underbyggd.

Som vi skrev häromdagen fortsätter samhällets läkemedelskostnader att öka mer än vad exempelvis Socialstyrelsen prognostiserat.

Regeringen tvingades skjuta till en dryg extra miljard i årets vårbudget, där kostnadsramarna utökades från 24,05 miljarder till 25,15 miljarder kronor.

Tidningen Expressen lyfter frågan på ledarplats idag och kritiserar samtidigt reformen som gett gratis läkemedel till barn från den 1 januari i fjol. Artikeln är för närvarande en av tidningens mest delade.

Tidningen hänvisar bland annat till uppgifter från Socialstyrelsen om att uttagen av läkemedel till barn ökat.

”Med tanke på hur gott ställt gemene barnfamilj har det i Sverige ter sig detta som en oansvarig pengarullning. Regeringen hänvisar visserligen högtidligt till FN:s barnkonvention i sin promemoria. Men om regeringen i stället hällde sina reformpengar över cancervården, vore det inte mindre barnvänligt”, skriver ledarredaktionen.

Expressen hänvisar också till Sveriges Farmaceuters tidigare uttalanden i frågan i samband med förbundets remissvar. Förbundet välkomnade visserligen förslaget, men beskrev det som anmärkningsvärt dåligt underbyggt.

Läs gärna våra tidigare artiklar om frågan, där vi bland annat pejlat vad farmaceuter tyckte om reformen före och efter dess införande.

Som vi skrivit tidigare har uttagen av antibiotika till barn börjat ökar igen, efter att länge minskat. Att läkemedel till barn blivit kostnadsfria kan vara en förklaring, enligt Folkhälsomyndigheten. Läs mer i vår artikel från februari i år.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...