Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Fri prissättning består även i apoteksledet

28 april 2014
Prissättningen ska vara fortsatt fri för läkemedel utanför förmånen – även i apoteksledet. Det menar regeringen i ett förtydligande till ett aktuellt uppdrag till TLV. Beskedet tolkas som en framgång för apoteksbranschen.

Som Svensk Farmaci skrev i morse har regeringen gett TLV i uppdrag att utreda läkemedel utanför förmånen, och komma med eventuella förslag till åtgärder.

En mening i uppdragsbeskrivningen har under dagen gett upphov till olika tolkningar inom läkemedelssektorn.

Meningen lyder Förändringar av principen om fri prissättning för läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna ingår inte heller i uppdraget”.

Idag är prissättningen fri i både producentledet och i apoteksledet.

De olika tolkningarna har gällt om regeringen avser att det förstnämnda, det sistnämnda eller båda delarna ska vara oförändrade.

Svensk Farmaci ringde upp Elin Feldt, ansvarig handläggare på Socialdepartementet, för att reda ut regeringens ambition.

Hennes besked är att formuleringen ska tolkas som ”båda delarna”.

En utgångspunkt för TLV-utredningen är att prissättningen alltså även i fortsättningen ska vara fri både i producent- och apoteksledet.

Regeringens intention omöjliggör därmed det förändringsförslag som Nepi med stöd av HSO, Läkarförbundet, LOK och FGL lagt fram i frågan, och som förespråkar att apotekens påslag för läkemedel utanför förmånen regleras.

 

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...