Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Farmaceut stärks i läkemedelsutredning

8 februari 2016
Farmaceuterna står i centrum i den nya norska läkemedelsutredningen. Utredningen förespråkar bland annat den svenskutvecklade modellen IMM.

I torsdags diskuterades den statliga norska läkemedelsutredningen, legemiddelmeldingen, i Stortinget. Baserat på utredningen har Stortingets Helso- och omsorgskommitté nu antagit ett förslag, en så kallad instilling.

Ökad användning av farmaceutisk kompetens på flera nivåer i samhället, en ambition att få fler kliniska prövningar till Norge, ökad användning av läkemedelsavstämningar och bättre system som ger översikt över de läkemedel som patienter använder är delar av innehållet.

I debatten uttryckte de flesta politiska läger sin uppskattning över förslagen. Enighet rådde inte kring alla förslag, men alla var överens om att farmaceuterna är viktiga för att nå utredningens mål, skriver Farmatid.

Norges farmaceutiske forening är mycket nöjd med utvecklingen.

– Det verkar finnas en samstämmig politisk vilja att satsa på att ge läkemedelsområdet ett lyft. Nu återstår att se om viljan att genomföra förslagen är lika stark, säger Tove Ytterbö, ordförande i Norges farmaceutiske forening, NFF, på föreningens hemsida.

Legemiddelmeldingen och kommitténs instilling kan läsas i sin helhet här.

Utredningen föreslår bland annat en ökad användning av LIMM, Lund Integrated Medicines Management, en svenskutvecklad, evidensbaserad modell för systematisk och individuellt anpassad läkemedelsbehandling. Modellen tillämpas idag bland annat i Region Skåne och mellersta Norge.

Läs mer om den norska läkemedelsutredningen i fler artiklar framöver här på sajten samt i tryckta Svensk Farmaci nr 1/16.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...