Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Få generika men
lägre pris utanför apoteken

20 mars 2017
Receptfria originalläkemedel är oftast billigare utanför apotek – men den som är beredd att köpa generika kan hitta låga priser även på apoteket. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Konkurrensverket.

En debatt om prisutvecklingen för receptfria läkemedel satte fart i januari i samband med Dagens Nyheters granskning av prisutvecklingen efter omregleringen av apoteken 2009/10.

Nu har Konkurrensverket, KKV, presenterat en rapport där man analyserar hur priserna på receptfria läkemedel på apotek har påverkats sedan reformen genom den ökande konkurrensen från nya försäljningskanaler (allmän handel).

Enligt KKV:s undersökning ligger priserna för receptfria läkemedel i genomsnitt 11 procent lägre utanför apotek jämfört med på apotek.

Det finns dock stora variationer, både inom och mellan olika läkemedelskategorier.

Störst skillnad finns inom kategorin värk och feber där priserna för samma produkter i genomsnitt ligger 22 procent lägre utanför apotek jämfört med på apotek, skriver rapportförfattarna.

– Det faktum att utbudet av receptfria läkemedel har ökat, och att de har blivit billigare utanför apotek, visar att apoteksreformen i dessa avseenden varit framgångsrik, säger Konkurrensverkets tillförordnade generaldirektör Karin Lunning på myndighetens hemsida.

Undersökningen ger däremot inte något stöd för någon tydlig prispress på receptfria läkemedel på apotek genom omregleringen av apoteksmarknaden, vilket var ett av de viktiga syftena med reformen.

Som en effekt av apoteksreformen har det dock kommit in fler generiska produkter på marknaden – produkter som framför allt säljs på apoteken. Detta har bidragit till lägre priser även på apoteken för de som är villiga att köpa generika, enligt rapporten.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer