Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Efterlyser en Fass för den nya generationen

17 maj 2018
1966 gick läkemedelsindustrin samman och skapade Fass. Nu gör explosionen av hälsodata och -information det dags för ett nytt, liknande initiativ, anser den tidigare Lif- och EFPIA-chefen Richard Bergström.

I Svensk Farmaci nr 3/18 har vi bett apotekaren Richard Bergström, tidigare chef för svenska Lif och den europeiska industrilobbyn EFPIA i Bryssel, att reflektera om läkemedelsbranschens och den farmaceutiska yrkesrollens framtid. Han började dock med en tillbakablick.

– Före Fass tillkomst på 1960-talet satt förskrivande läkare med 10-20 olika läkemedelsprislistor framför sig. Då beslutade läkemedelsindustrin att gemensamt styra upp det hela och helt enkelt slå ihop läkemedelsinformation och prisuppgifter i en gemensam bok, Fass. Tolv redaktörer anställdes som hade många och långa diskussioner bolagen om innehållet, berättar Richard Bergström.

Han menar att det nu är hög tid för ett nytt liknande branschövergripande initiativ med sikte på en ”Fass för den nya generationen”.

– Det räcker inte med att läkemedels- och apoteksföretag utvecklar mängder av appar och plattformar på egen hand. Medborgarna kommer att börja efterfråga att information samlas på ett ställe, att man får tillgång till en samlad, kvalitetssäkrad kontrollpanel för sin hälsodata, inklusive egna läkemedel, i portabel form.

– Jag skulle gärna se att läkemedelsindustrin gemensamt tar det här initiativet, kanske i samarbete med apotekssektorn. Hellre det än att Apple, Google eller någon annan gör det.

Läs intervjun med Richard Bergström i sin helhet i Svensk Farmaci nr 3/18 som kommer ut i juni.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.