Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Systemet raseras”

9 april 2014
Bygg en ny prismodell för receptläkemedel och en ny ersättningsmodell för apoteken. Det tycker Sveriges Farmaceuters ordförande Thony Björk apropå nya uppgifter om läkemedel utanför förmånen.

Det faktum att allt fler läkemedel tas ur läkemedelsförmånen uppmärksammades återigen av Sveriges Radios ekoredaktion i morse.

En ny sammanställning från Nepi refererades, som bland annat visar att 400 000 patienter hämtade ut läkemedel utanför förmånen i januari i år, till ett värde av över 100 miljoner kronor.

Thony Björk, ordförande Sveriges Farmaceuter, reagerade på uppgifterna i inslaget.

– Patienterna är de stora förlorarna på det här. Det som sker är att förmånssystemet är på väg att raseras, säger han.

– Allt fler receptläkemedel tas aktivt ur förmånssystemet och priserna varierar mellan apoteken. Dessutom är priserna inte transparenta för vare sig förskrivare eller patient. Följden blir en ojämlik vård.

– Det är dags att TLV får i uppdrag att ta fram en ny prismodell för receptläkemedel. Dessutom behövs en ny ersättningsmodell för apoteksledet som bättre tar hänsyn till det mervärde som levereras vid en receptexpedition. Det finns ett flertal modeller i Europa som man kan titta på, säger Thony Björk.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • Henrik

    Varför gör Björk detta till en apoteksfråga? Vad har ersättningsmodellen för apotek med det faktum att läkemedelsbolag lämnar förmånssystemet att göra? Självmål! Och läkemedelsbolagen slipper förklara varför de agerar som de gör.

  • Leif

    Fria priser i apoteksledet gör detta till även en apoteksfråga. Det vore väl bra med en omgjord apoteksersättning som gav apoteken chans att tjäna pengar på annat. Jag håller med Thony Björk till fullo.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...