Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Ofattbara miljöproblem”

12 september 2011
FIP 2011: Kristina Niemi, Sveriges Farmacevtförbunds nya vd, blev i samband med FIP-kongressen i Indien illa berörd av de gigantiska miljöproblem som läkemedelstillverkning till bland annat den svenska marknaden orsakar. Frågan måste nu upp på den globala dagordningen, anser hon.

Kristina Niemi är liksom ett knappt 20-tal svenska delegater nyss hemkommen från den internationella farmacikongressen FIP som hölls i Hyderabad, Indien, förra veckan.

Under kongressveckan ingick ett studiebesök i Patancheru några mil från kongressorten. Här sker utsläpp från ett 25-tal fabriker som bland annat tillverkar läkemedel, utan någon som helst rening direkt i ner en betongränna som avvattnar mångmiljonstaden Hyderabad och kringliggande landsbygd.

– Vattnet var oerhört förgiftat och stanken var helt olidlig. Detta vattendrag är en viktig vattenkälla för miljontals människor och djur, säger Kristina Niemi.

60 procent av läkemedlen som tillverkas i området exporteras till den europeiska marknaden.

– Med all tydlighet är det här en viktig fråga att driva för förbundet, Sverige och EU, säger hon.

Miljöproblemen har tidigare fått begränsad uppmärksamhet i Indien. Nu har dock en kartläggning av problemet genomförts på regeringens initiativ, som inkluderar provtagning i miljön samt på människor och djur.

– Rapporten har hamnat på den indiska hälsoministerns bord, men ännu har mer inte hänt, säger Kristina Niemi.

Under FIP-kongressen uppmärksammades miljöproblemen även i den regionala tidningen Deccan Chronicle.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...