Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Visar artiklar i kategori "Läkemedel"


Ny yrkesutbildning ska stärka svensk läkemedelsproduktion

Frans Schartaus handelsinstitut startar för första gången en utbildning till läkemedelstekniker. Enligt utbildningsledaren är det högt söktryck.

2017-04-26

Nationell läkemedelslista välkomnas av Sveriges Farmaceuter

Tillgången till den nationella läkemedelslistan på apotek bör begränsas till legitimerad personal på apotek, anser Sveriges Farmaceuter.

2017-04-24

”Cronlund hjälper inte
de narkolepsidrabbade”

Charles Olsson, jurist och anhörig till en narkolepsidrabbad, replikerar på ett blogginlägg av Anders Cronlund.

2017-04-20

”Oklart att minusbud
skulle tillåtas i upphandling”

Apoteket AB tog hem Stockholms dosupphandling med ett kontroversiellt ”minusbud”. Nu protesterar båda konkurrenterna och begär överprövning i förvaltningsrätten. Svensk Dos hade också lämnat ett minuspris om man visste att det varit möjligt, enligt bolagets advokater.

Kräver att cancervård
går före gratisreform

Samhällets läkemedelskostnader ökar kraftigt och nu höjs röster för att reformen som gett gratis läkemedel till barn utvärderas. Expressen kräver på ledarplats att ”cancervård måste gå före gratisreform” och hänvisar till Sveriges Farmaceuters utlåtande att reformen visserligen är välkommen men anmärkningsvärt dåligt underbyggd.

2017-04-20

Dosförpackningar
guldko för tillverkare

Läkemedelstillverkare tjänar ofta mycket på att sälja stora förpackningar till dosapoteksföretagen. I vissa fall är priset per tablett 600 procent högre än för mindre förpackningar. Landstingen betalar i slutändan.

2017-04-19

Apoteket erbjöd ”minusbud”
för att få leverera dos i SLL

Apoteket AB har vunnit Stockholms läns landstings upphandling av dosdispenserade läkemedel för öppenvården. Bolaget vann med ett ”minusbud” – det statliga bolaget har erbjudit sig att betala 6 öre per patient och dygn för att få fortsätta att leverera och därmed få intäkter via handelsmarginalen.

Läkemedelskostnader fortsätter att öka

Precis som i fjol skjuter regeringen till mer pengar till läkemedel inom förmånen i sin vårändringsbudget – denna gång drygt 1,1 miljarder kronor. Onkologiska preparat som prostatacancermedlet Xtandi och immunosuppressiva medel driver kostnadsutvecklingen.

2017-04-18

NKS tar täten i
Europa inom radiofarmaci

Nya Karolinska får Europas största och modernaste anläggning för produktion av radiofarmaka med två cyklotroner. Fler farmaceuter än dagens nio lär behövas när produktionen ska dimensioneras upp under de kommande åren.

Framgång för företagspark
inne på Astra Zeneca

Ett tjugotal småbolag och en akademisk grupp finns nu på plats i Astra Zenecas in house-företagspark Bioventure Hub i Mölndal. För första gången har nu ett utländskt företag flyttat in.