Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Visar artiklar i kategori "Läkemedel"


Riksdagsbeslut får tummen upp

Riksdagen har röstat igenom två beslut med stor betydelse för läkemedelssektorn. Det ena gäller den nationella läkemedelslistan, det andra handlar om att även osubventionerade läkemedel ska få bytas ut.

Nya bakslag – svårt nå G8-länders mål om alzheimerbot

Alzheimergåtan framstår alltmer som en av medicinens största kvarstående utmaningar. Nu skrotas den fjärde läkemedelskandidaten i fas 3 på kort tid efter svaga resultat. G8-ländernas mål att hitta en bot senast 2025 ter sig avlägset, konstaterar professor Bengt Winblad.

2018-06-12

Hon vill att naloxonet ska flöda i Region Skåne

Efter många turer är Stockholm och Skåne först i landet med att dela ut naloxon-nässpray till personer som missbrukar heroin eller andra opioider. Svensk Farmaci ringde upp Pernilla Isendahl, projektledare för satsningen i Skåne, som idag höll sin första patientutbildning.

2018-06-11

Nytt kunskapscentrum för läkemedel i miljön skapas

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum som bland annat ska arbeta för att öka kunskapen om läkemedels miljöeffekter.

2018-05-31

SKL kartlägger oskäliga priser på speciallivsmedel

Oskäligt höga priser på speciallivsmedel hos enskilda apotek är fortfarande ett problem för landstingen. Efter Svensk Farmacis granskning ska SKL nu kartlägga omfattningen av problemet.

Stor brist på farmaceuter i försörjningskedjor globalt

Den svenska apotekaren Ulf Janzon har lett arbetet med en ny FIP-rapport om försörjningskedjorna för mediciner globalt. Det råder stor brist på farmaceuter i hjälporganisationernas läkemedelsarbete, säger han.

2018-05-25

”Right to try” ändrar spelregler om läkemedel i USA

FÖRDJUPNING: Amerikanska patienter med livshotande tillstånd kan få tillgång till icke-godkända läkemedel, sedan ett kontroversiellt och långtgående lagstiftningspaket godkänts av kongressen. Detta trots att de flesta patientgrupper är motståndare till förslaget. Tomas Salmonson, ordförande i EMA:s expertkommitté CHMP, kommenterar.

2018-05-24

Målsättning uppnådd för Koll på läkemedel

Andelen personer över 80 som får olämpliga läkemedel utskrivna har nu halverats från 2010 års nivå. Därmed är en av målsättningarna uppnådda för Koll på läkemedel, samarbetsprojektet mellan Apoteket AB och pensionärsförbunden. Polyfarmacin hos ”80-plussarna” kvarstår dock på hög nivå.

2018-05-23

Bayers KI-flytt unik även internationellt

Läkemedelsföretaget Bayers flytt in på Karolinska institutets campus nästa år är unik i Sverige och inom koncernen. Satsningen har väckt stor uppmärksamhet internationellt, berättar Joseffa Moritz, kommunikationschef på Bayer.

2018-05-23

Efterlyser en Fass för den nya generationen

1966 gick läkemedelsindustrin samman och skapade Fass. Nu gör explosionen av hälsodata och -information det dags för ett nytt, liknande initiativ, anser den tidigare Lif- och EFPIA-chefen Richard Bergström.

2018-05-17

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...