Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Visar artiklar i kategori "Läkemedel"


Apotekstjänst får fortsätta

Apotekstjänst får fortsätta att leverera dosläkemedel i Mellansverige även efter den 1 april, sedan bolaget vunnit sju landsting och regioners gemensamma direktupphandling.

Nya tbc-medel når
inte fram till de behövande

Fyra år efter introduktionen av nya tbc-läkemedel har färre än fem procent av patienterna med sjukdom som är resistent mot de gamla medlen fått tillgång till de nya. Läkemedlen är alldeles för dyra och svårtillgängliga, anser Läkare Utan Gränser.

2017-03-24

Bakläxa på nya dos-förslag

Igår antog regeringen en proposition med förslag som ska möjliggöra bättre uppföljning av läkemedelsanvändningen. Men de föreslagna förändringarna inom dos skjuts på framtiden efter kritik från Lagrådet.

2017-03-24

EMA-chefen: ”Sverige har
EU:s bästa läkemedelsverk”

Sverige har den bästa läkemedelsmyndigheten i EU – och en stark nationell myndighet vore till stor hjälp vid omlokaliseringen av EMA. Det sa högste EMA-chefen Guido Rasi i Stockholm idag.

2017-03-21

Få generika men
lägre pris utanför apoteken

Receptfria originalläkemedel är oftast billigare utanför apotek – men den som är beredd att köpa generika kan hitta låga priser även på apoteket. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Konkurrensverket.

2017-03-20

”Ibuprofen bör
bara säljas på apotek”

En dansk studie som publicerades i veckan i European Heart Journal pekar på en koppling mellan vanliga smärtstillare och hjärtstopp. Ibuprofen och diklofenak bör inte säljas receptfritt annat än på apotek och i låga doser och begränsade mängder, säger forskarna bakom studien.

Stort behov av klinisk
farmaci när polyfarmaci ökar

Polyfarmacin hos äldre ökar nu enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser. Trenden illustrerar behovet av kliniska apotekare ute i kommunerna, säger Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Billberg. REVIDERAD 17:20

SLL fortsätter med
Apoex fram till 2022

Apoex har fått förlängt och utökat förtroende att sköta läkemedelsförsörjningen i landets största landsting. Uppdraget gäller fram till 2022 och nu söker bolaget ännu fler farmaceuter.

Lista öppnar dörrar
för kliniska farmaceuter

Mindre detektivarbete – mer analys. Den emotsedda nya nationella läkemedelslistan väntas förenkla och förändra de kliniska farmaceuternas arbete.

”Farmaceuter kan spela
större roll i vårdsystemet”

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill att farmaceuterna och apoteken ska spela en större roll än idag inom vårdsystemet. Det säger han i en intervju med Svensk Farmaci om den nationella läkemedelsstrategins nya handlingsplan och den aktuella apoteksutredningen.

2017-03-13