ofta problematisk"" /> ofta problematisk"">

Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Open jar-märkning
ofta problematisk”

2 mars 2016
BLOGG: Svensk Farmacis bloggare Isabella Stenmark ger tummen upp till företag som märker sina produkter med både utgångsdatum och "open jar"-symbol.

När jag bytte arbetsplats och flyttade hem till Göteborg, för snart ett år sedan, ledde det till ett antal förändringar. Trots att det var en ny kedja, nytt datasystem och nya kollegor var den största omställningen att jag förlorade rollen som egenvårdsansvarig. Ni som följt bloggen vet, att det var en roll jag var mycket stolt över.

Idag är jag på ett sätt glad för det, för jag tappade egentligen aldrig mina ambitioner, jag fick ett nytt fokusområde istället, i rollen som varuansvarig.

Det förvånar mig hur somliga rynkar på näsan och skyr denna uppgift som elden. Själv anser jag att det är en mycket viktig uppgift. Ett ompysslat lager är kärnan för ett fungerade apotek. Dessutom är det roligt och lätt för mig att följa upp. Jag kan inte dölja min belåtenhet när ett läkemedel jag nyligen lagt på lager, efterfrågas och expedieras.

Å andra sidan döljer jag inte heller att andra uppgifter som tillfaller mig, som t.ex. arbetet med hållbarhetsrapporten för läkemedel och handelsvaror är tidsödande. Jag måste också säga att jag stött på en del svårigheter när jag kontrollerar hållbarheten, särskilt när det gäller handelsvaror.
Enligt en EU-lag så skall alla handelsvaror med en hållbarhet på över 3 år märkas med en ”open-jar-symbol” där det anges hur länge produkten är hållbar efter det att den har öppnats.

Smidigt – kanske en del tänker och lägger in ett fantasiutgångsdatum på 10 år framåt.

Krångligt – tänker jag och funderar på hur jag ska hålla koll på produkten. Visst kan vi komma långt genom att alltid fylla på nya produkter längst in i hyllan. Men den övertygelsen bleknar alltid något när jag observerar kunden som flyttar om i hyllorna eller kunden som helst tar produkten som står längst in. Och på ett sätt förstår jag det, jag sträcker mig oftast själv efter mjölkpaket längst in i kylen när jag handlar.

När jag en gång ifrågasatte avsaknaden av utgångsdatum hos en representant, tröstade hen mig med att open-jar-märkningen gjorde det lättare för mig, jag behövde mer eller mindre inte kontrollera hållbarheten. Jag insåg att vi hade olika bakgrund, jag ville inte ha ett kryphål, jag ville kunna kontrollera hållbarheten för att säkra kvaliteten, för det är något vi på apoteket gör.

På ett apotek med stor omsättning i egenvården, blir open-jar-märkningen inte till ett problem i praktiken. På ett apotek med liten omsättning däremot, kan produkter stå i hyllorna länge utan att personalen har en chans att bevaka eller kontrollera dem. Då kan det bli problematiskt.

Det finns ytterligare en aspekt att ta upp. Även om vi kan se när produkten mottogs på apoteket, har vi ingen information om hur länge produkten förvarats hos grossisten.

Via djungeltelegraf, har jag fått höra hur tillverkare avvisat apotekets förfrågan att få en lista som kopplar olika batchnummer till produktionsdatum. Den tillverkaren motiverade att det var apotekschefens uppgift att hålla koll på i vilken kronologisk ordning batchnumren levererats. Det får mig att undra, varför vill en seriös tillverkare hålla ett produktionsdatum så hemligt?

Summa summarum, jag tycker inte alls att open-jar-märkningen blir lättare att hantera för mig på apoteket. Det blir svårare och än mer tidskrävande. Konsumenten kanske upplever det annorlunda och uppskattar att veta hur länge en öppen produkt kan användas.

Jag uppskattar de företag som märker sina produkter med både utgångsdatum och open-jar-symbol. Stor tumme upp för er! Ni har förstått att produkter som i teorin skulle kunna bli för gamla, utan att apoteket kan kontrollera det, kan skada varumärket.

Nu är det redan månadsskifte, dags att skriva ut nästa hållbarhetslista och kavla upp ärmarna!

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

 • Foqnax

  Bra inlägg, jag instämmer med det som skrevs. Jag gick nyligen hållbarheten på våra egenvårdsprodukter och kände mig lite skeptisk till vissa av varorna utan datummärkning. Hade inte reflekterat över grossistaspekten heller.

 • Frida Frachon

  Vilket bra inlägg! Kul också att du trivs i nya rollen och inser vikten av det arbetet. Det glädjer en lagernörd:)

 • Evelina

  I Norge hade vi på apoteken listor på batch och utgångsdatumet på egenvårdsprodukter. Mycket arbete, men många saker på hyllorna som går ut på datum så väl värt arbetet. Till stor del är det samma produkter på hyllorna här i Sverige, så det borde ju vara lätt att få listor?

 • LarsG

  Lite mer seriös fakta kan behövas: Open-jar används endast för kosmetiska produkter. Det är en FRIVILLIG märkning man kan använda om produkten har över 30 månaders hållbarhet. Man ska ha underlag för att ange sin hållbarhet och detsamma gäller open-jar. Det är inte något man bara hittar på, skriver man open-jar på 12 månader så måste produkten naturligtvis ha en hållbarhet som klarar 30 månader + 12 månader annars uppfyller man inte det man lovar. Därför lägger man inte bara in något man hittar på och har någon någonsin sett open-jar på 10 år???? Sedan har naturligtvis den typen av märkning sina brister också, precis som all annan märkning med bäst-före.

 • GW

  Open-jar märkning är inte frivillig utan obligatorisk när hållbarheten är över 30 månader!

 • Isabella

  Precis, det är så jag tolkade det EU-direktiv som jag läste och hade som ”källa”.

 • Isabella

  Tack 🙂 jag håller väl på att bli lagernörd också 🙂