Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Hudflängd för
att du gjorde ditt jobb

14 april 2015
BLOGG: Vad har vi apoteken och farmaceuterna till? Den frågan ställer Svensk Farmacis chefredaktör i ett nytt blogginlägg som är baserat på ett verkligt händelseförlopp.

Du jobbar som farmaceut på ett apotek.

In kommer en lätt aggressiv kvinna med en mycket ovanlig ordination till sin dotter som ännu inte nått tonåren.

Du kan inte komma ihåg att du någonsin sett en förskrivning av det här potenta läkemedlet, som inte har testats på barn, till en så ung person. Förskrivningen saknar ”sic”- eller OBS-markering.

Du ringer förskrivaren för att göra en dubbelkoll, men tyvärr är hon inte kvar på kliniken.

Du bedömer att du inte kan expediera receptet förrän du fått det verifierat, du kommunicerar detta till kunden, men fortsätter sedan att jaga förskrivaren.

Det här tar lite tid. Plötsligt försvinner den arga kvinnan ut från apoteket.

Historien kunde slutat här, men istället börjar en mardröm.

Någon – mamman eller kanske förskrivaren – tipsar en tidning om ”apoteket som vägrar lämna ut läkemedel”.

En stor mediecirkus tar vid, du och ditt apotek beskylls på bästa sändningstid i SVT:s Aktuellt för att ha blånekat att lämna ut läkemedlet, ett hormonimplantat för antikonception, av moraliska skäl.

Inget kunde vara mer fel, men du får inte ens chansen att komma till tals och förklara ditt agerande.

Att Läkemedelsverket sagt att du agerat helt rätt spelar ingen roll, du är redan dömd.

Vilken funktion vill vi att apoteken och farmaceuterna ska ha i samhället?

Antingen tycker vi, som den arga mamman, de förskrivande barnmorskorna i det här fallet och de indignerade reportrarna på SVT, att apoteken är utlämningscentraler. ”Apoteksbiträdena” ska lämna ut läkemedel utan att ifrågasätta, punkt slut.

Eller så tycker vi att de välutbildade farmaceuterna dagligen utför ett viktigt patientsäkerhetsarbete. Naturligtvis ska de lämna ut ordinerade läkemedel, men vi värdesätter att de upptäcker och rättar tiotusentals felaktiga ordinationer varje år.

Att de räddar liv.

Nils Bergeå Nygren

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

 • Isabella

  Bra skrivet herr chefredaktör!

 • Dalia

  jättefint 🙂

 • apotekare

  Mycket bra ett tydligt exempel på hur det kan bli, på tiden att vår kår stärks i samhället

 • chlarsson

  Hallå SVT, om ni läser det här? Gör gärna en pudel i så fall.

 • Apoteksbiträde

  Ibland har man lust att anordna en strejk. Vi apotekare och receptarier i Sverige är så mesiga

 • Foqnax
 • Henrik Cam

  Bra att händelsen blir nyanserad! Synd att de stora medierna inte verkar bry sig. Man önskar att både journalisten på Ottar och SVT gör en pudel.

 • Manne

  Strejka för vadå?

 • Skanetjejen

  Man ska vara tacksam om personalen reagerar, men har själv blivit ifrågasatt av Apotekspersonalen ang medicin jag tar. Såg det som mycket kränkande.

 • Exilapotekare

  Jag vet ingenting om detta fall mer än vad som hävdats i olika medier, men debatten verkar lite grann glömma bort att kravet på ”obs” inte fanns i oktober 2014 då den av Ottar beskrivna händelsen ägde rum, och avsaknaden är inte heller sedan den 1 mars 2015 ett absolut expedieringshinder. Jag kan bara tala för mig själv, men nog hade jag förutsatt att valet av p-medel i ”Ottar-fallet” hade föregåtts av en hel del diskussion mellan patient och förskrivare, inklusive den förälder som försökte hämta ut receptet. En p-stav är för mig något mer invasivt än p-piller och med stor säkerhet inget någon barnmorska/läkare skriver ut till en 13-åring på slentrian. Erkänner dock att det börjar bli en hel del decennier sedan jag satte foten på en ungdomsmottagning…

 • Kvalitetsmedveten apotekare

  Bra skrivet! Lägg in detta i DN eller dyligt för att uppmärksamma hela samhället detta problem. Många tycker att vi bara ska stå o lämna ut o blir irriterade över att ”förpackningen inte ser likadan ut som förra gången”. Bra att farmaceuterna är kvalitets medvetna och gör säkerhet/risk bedömning när läkarna ”spelar utanför ramarna”. Hur svårt är det med OBS/sic?

 • Arne Ström

  Aggressiva mammor är inte alltför ovanligt när det kommer till p-pillerrecept där förskrivaren inte gjort vad den ska. Grunden till problemet är givetvis att vår profession inte lyckats tydliggöra farmaceutens ansvar vid receptexpedition. Arbetsgivarna tar inte heller något ansvar för detta, allt är ju bara inriktat på att få burken i påsen så fort som möjligt så att kunden kan gå vidare till den inkomstbringande antirynkkrämshyllan!