Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”En chans att stötta både enskilda och yrkeskåren”

8 mars 2018
FÖRBUNDSBLOGGEN: Apotekare i Mölndal får byta spår när Astra Zeneca utlokaliserar verksamhet till Polen. Farmaceuter i landsting klassas som administrativ personal i löneprocessen. Sveriges Farmaceuters ordförande beskriver hur rollen som förtroendevald ger upplevelser och insikter från professionens hela bredd.

Vi apotekare och receptarier ingår i ett globalt nätverk. Från det lokala apoteket till den internationella forskningen och de internationella läkemedelsföretagen. Eftersom vår yrkesvardag ser ut på flera olika sätt, speglar även vårt förbund, Sveriges Farmaceuter, detta.

Jag kan utgå från mig själv då jag har erfarenhet från läkemedelsindustrin, klinisk forskning och marknad, och har varit apoteksägare. Idag jobbar jag extra som timanställd på apotek vid sidan av mitt engagemang som ordförande i förbundet.

Vid mitt tillträde som ordförande var mitt fackliga kunnande inte så stort.

När jag nu möter och lyssnar på medlemmar från olika sektorer blir det uppenbart vilken skillnad det gör att ha fackligt stöd inför diskussioner med sin arbetsgivare i frågor som rör arbetsvillkoren, allt från arbetsmiljö till lön och kompetensutveckling. Vi ska vara din ”storasyster” att hålla i handen när det blåser. Personligen ökar jag mitt kunnande varje vecka, tack vare mitt engagemang och de kompetenta medlemmar, förtroendevalda och fackliga tjänstemän jag möter. Det är otroligt stimulerande!

Det senaste styrelsemötet höll vi på Astra Zeneca i Mölndal. Där mötte vi medlemmar som precis fått byta inriktning på sin verksamhet på grund av att verksamheter flyttat till Polen. Här mötte jag ytterligare en dimension i vår globaliserade vardag. En dimension vi som profession måste hantera.

Hur ska vi se till att farmaceutisk forskning, kliniska prövningar och tillverkning bedrivs i Sverige även i framtiden?

När vi samlade våra förtroendevalda i slutet av januari mötte jag anställda inom landstingen som arbetsgivaren vill behandla som administrativ personal under kommande lönerevision. Samtidigt finns det inom landstingen och kommunerna en gryende insikt vilken vikt vår profession har för att minska felbehandlingar och ge patienterna ett snabbare tillfrisknande och en bättre behandling.

Förmånen att på endast några månaders tid fått dessa upplevelser från professionens hela bredd hade jag aldrig fått uppleva om jag inte blivit förtroendevald. Engagemanget ger också en chans att både hjälpa enskilda medlemmar och hela yrkeskåren. I år ska förbundet genomföra ett fullmäktige 23–24 november. Fram till den sista april kan ledamöter till sektionernas styrelser nomineras. I maj ska sektionsstyrelser väljas.

Nominera en bra kollega som du tror kan hjälpa professionen att möta alla de frågor den står inför! Om du är intresserad av ett uppdrag själv – kontakta valberedningen! Alla uppgifter hittar du på förbundets hemsida.

Du kommer inte att ångra dig!

Kristina Billberg

Fotnot: Texten har i reviderad form publicerats som förbundsledare i Svensk Farmaci nr 1/18.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

 • Lisa

  Facket är helt osynliga för oss landstingsanställda. Inga av våra frågor drivs. Görs det ens förhandlingar med arbetsgivaren? I så fall inget man får reda på tyvärr.

 • Sveriges Farmaceuter

  SFA är inte avtalspart på landstingssidan men lokal Saco/akademikerförening bör finnas om du jobbar i landsting. Vänd dig till, eller bättre, engagera dig i offentligsektionen och påverka vilka frågor som ska drivas.

 • Lisa

  Det är väl ganska poänglöst att engagera sig eller ens vara med i ett fackförbund som inte gör det mest basala som att förhandla med arbetsgivaren?

 • Sveriges Farmaceuter

  Det är klart att vi förhandlar, men det sker genom AkademikerAlliansen, läs mer här: https://www.saco.se/fortroendevald/lokalt-fackligt-arbete/utfallda-menyer/kommun–landstingssektor/

 • Lisa

  Fast resultatet blir ju noll och inget eftersom ni vill ha sifferlösa avtal.

 • Lisa

  I Region Skåne har inga förhandlingar alls skett, tyvärr.

 • Skåning

  Vad får er på Förbundet att tro att Akademikeralliansen begriper sig på vad farmacevter i landstingsvärlden gör? Och agera å våra vägnar? Det finns inget i de senaste årens förhandlingar som tyder på framgång i alla fall. Hur kan man annars förklara att vi antingen klassas som administrativ personal med lägre påslag än kliniska yrkesgrupper eller så hamnar vi i slaskgruppen ”övriga avtal” med lägst påslag. Hittills har Akademikeralliansen inte letat inte upp oss för att få till samtal. Jag har alltid valt att gå till mitt Förbund, men ni är inte så mycket bättre historiskt, för någon effekt av att ha påtalat detta för förbundet central, har vi inte sett heller… De senaste 5 årens förhandlingar har lett till att vi missat minst 1 års löneförhöjning! Och då har jag inte räknat in löneglidningen…

 • Sv Farmaceuter

  Lisa och Skåning: Hör av er till oss på förbundet så diskuterar vi dessa frågor och hur vi går framåt. Kontakta i första hand Daniel Skoglund, daniel.skoglund@sverigesfarmaceuter.se

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...