Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Veckans klipp: Apotekare till priset av receptarie

4 mars 2015
BLOGG: Är det verkligen schysst att anställa en apotekare som receptarie? Svensk Farmacis bloggare Isabella Stenmark reflekterar om apoteksfarmaceuternas arbetsmarknad.

Att få ihop en träff med vännerna från apotekarprogrammet är i min vardag enklare sagt än gjort. Förutom de många mil i resväg som måste avverkas, måste även helgscheman synkroniseras i god tid före.

Men till slut, efter noga överläggande och planering, brukar vi hitta en ledig lucka.

På det utsatta datumet, när ryggsäckar slängts av i hallen och hjärtliga omfamningar utbytts brukar vi alltid säga: ”Fast den här gången ska vi inte prata om jobb och apotek.”

En kvart senare sitter vi runt ett bord med varsin kopp te (läs glas vin) och diskuterar just apotek.

Det har kommit till min insikt att jag gärna ventilerar händelser från jobbet. Naturligtvis med respekt för både patientsekretessen och känsliga företagshemligheter. Genom att dela tankar och reflektioner, fortsätter vi att lära oss av varandra, precis som under studietiden. Hur hanterades den kluriga kunden? Hur undveks felexpeditionen? Och så skvallrar vi så klart.

Sist ledde diskussionerna till en intressant frågeställning. Det handlade inte om en kund eller ett recept, utan om en nyanställning. Det är ingen hemlighet att vissa orter är lättare att bemanna än andra. På en liten ort kan du få till en riktig fantasilön. Medan utbildningsorterna väljer och vrakar bland mycket kompetenta kandidater utan att ens bemöda sig med ett ”tack för visat intresse”.

En kontroversiell frågeställning presenterades vid bordet. Hur skulle du agera, om du med mer än 2,5 års arbetslivserfarenhet, skulle bli erbjuden en tjänst på en attraktiv arbetsort, med en lön som var lägre än din ingångslön? Motiveringen till löneerbjudandet var att tjänsten egentligen var ämnad åt en receptarie, något som inte hade framgått ur jobbannonsen.

Det fick oss alla att fundera och skruva lite på oss. Det fanns många faktorer som skulle kunna ha stor inverkan på beslutet som skulle fattas. Hur attraktiv var arbetsorten? Var behovet av arbete akut, då annat saknades? Fanns det privata skäl av stor vikt?

Jag försökte föreställa mig hur det skulle kännas att få en lön som var lägre än den som jag förhandlade mig till som grön nybörjare. Känslan var inte rolig, allt jag jobbat för och uppnått skulle bli betydelselöst.

Är det verkligen schysst att anställa en apotekare som en receptarie? Naturligtvis är det upp till var och en att ta det beslutet. Har man ingen anställning är ett jobb inom yrket naturligtvis bättre än inget alls. Men i så fall, varför anställs inte alla apotekare som receptarier?

Den största vinnaren är som vanligt arbetsgivaren som lyckas ”köpa” bredare kompetens till nedsatt pris. En apotekare till priset av en receptarie, vilket klipp!

Nu vill jag bara förtydliga att detta inte är menat som ett påhopp mot receptarier. Vi är alla farmaceuter på apoteket och jag jobbar med världens bästa receptarier som jag aldrig skulle byta ut mot apotekare.

Syftet är snarare att ifrågasätta arbetsgivarnas agerande. I ett verkligt scenario skulle jag känt mig både besviken och sårad.

Vi kom i alla fall fram till att ingen av oss, under rådande livs- och arbetsförhållande, skulle acceptera ett sådant anbud.

Säg aldrig att det är dyrt att anställa en apotekare, för det låter som om det inte vore värt pengarna. Säg istället att det kostar mer pengar att anställa en apotekare, och gör sedan som jag, se till att det är värt varenda krona.

Isabella Stenmark

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

 • Påhejaren!

  Som vanligt ett väl formulerat och fantastiskt vettigt inlägg! Kör på Isabella!

 • HaPh

  Mycket bra! Det är inte alltid lönsamt att anställa ”billig” arbetskraft, titta på byggbranschen där hus och hem förstörs för att man vill spara X antal kronor och får betala mer i slutändan för att städa upp efter sig!

 • EmA

  Menar du HaPh att man vanligen får ”städa upp” efter receptarier? Eller på vilket sätt menar du att din liknelse skulle tolkas?

 • E-M

  Detta inlägg var verkligen ett lågvattenmärke. HaPh verkar ha mycket kvar att lära.

 • Apotekare och Dr

  Intressant!
  Själv är jag disputerad Apotekare och har sedan jag disputerade och tog anställning inte haft ett jobb där det krävs en högre examen än Apotekare. Jag har dock alltid fått bättre lön än mina kollegor som anställs samtidigt men varit nyutexade Apotekare. Inte för att jobbeskrivningen kräver, utan för att de betalar för erfarenhet och akademisk nivå. Jag skulle inte stanna på ett jobb där jag kände mig underbetald. Så, detta är mycket kortsiktigt tänkt.

 • Isabella

  Hej alla! Vill bara förtydliga att det aldrig var en diskussion apotekare vs receptarie. Vi är farmaceuter på apotek, och jag är lika glad för apotekaren vid min sida i recepturen som receptarien. Syftet var snarare belysa arbetsgivarna agerande, farmaceuttjänster för både apotekare och receptarier läggs ut men när det väl kommer till kritan får den kallade apotekaren veta att det egentligen var en receptarietjänst. Och detta händer. Särskilt ofta drabbas apotekare med utbildning från utlandet. Det handlar inte om vem som är bäst. Det handlar om att man har olika lång utbildning och det skall väl löna sig tycker jag.

 • Anna

  Jag är kluven. Är själv apotekare, har genom åren till varierande grad känt att min kompetens kommit till sin rätt på apoteket. Har alltid uppskattats som en farmaceutisk resurs men inte så ofta formellt fått omsätta detta i verksamheten. Har även varit LMA, både med och utan lönepåslag trots att det är en formell roll. Det jag vill komma till är att om apotekarens kompetens inte utnyttjas finns inget incitament för högre lön. Om den, som ofta var fallet för mig, utnyttjades informellt (jag blev den som rådfrågades och oftast hade ett svar direkt), ja då är det svårt att visa på pappret vilket gör det svårare att framhålla vid lönesamtal. Min lön stagnerade efter drygt 10 år i branschen. Detta tillsammans med att inte känna stimulans i arbetet gjorde att jag kastade in handduken. Som det känns idag kommer jag aldrig återvända till apotek annat än som kund.

 • Isabella

  Tack :)))

 • Apotekare

  Självfallet! Alla behövs och har sin specifika kompetens. Det är doch ett slag mot utbildning generellt om man anser att värdet av 5 år på universitet är lika med, 3 år. Då borde Apotekarprogrammet läggas ned. Sen finns det extremt kunniga receptarier, och mindre smarta Apotekare. Det hör inte hit. Utbildning skall löna sig. Det är min åsikt.

 • ApoteksDoktorn

  I Majoriteten av alla jobb annonser står det ”apotekare elr receptarie behörighet krävs”. Då kan man fråga sig vad ”eller” egentligen betyder. Tjänsten kan alltså fyllas i oberoende av typ av utbildning. Hur tänkte man egentligen när man utvecklade receptarieprogrammet ?

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...