ha hjärtstartare"" /> ha hjärtstartare"">

Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Apoteken borde
ha hjärtstartare”

20 april 2016
BLOGG: Apoteken kan rädda fler liv än vad de gör idag. Tänk om man visste att alla apotek hade hjärtstartare, skriver farmacie doktor Anders Cronlund.

Behandlingen av hjärt-kärlsjukdomar har de senaste decennierna gjort stora framsteg. Blodtryckssänkande läkemedel, rytmstabiliserare, blodproppshämmare, sekundärprofylax med statiner med mera.

Trots dessa förbättringar är hjärt-kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En förklaring är vår ”nya” livsstil med olämplig kost och mycket stillasittande. En annan är att tiden för behandling av en infarkt eller ett hjärtstopp är knapp. För varje minut som går efter ett hjärtstopp minskar överlevnaden med 10 procent, dvs efter 10 minuter är risken för död överhängande.

Möjligheten till överlevnad utanför sjukhus i Stockholm län är drygt 10 procent bland dem som fått hjärtstopp. En fördubbling är möjlig, vilket data från ett antal städer i andra länder visat.

Sjukvården har optimerat omhändertagandet av inkommande patienter och allt fler människor är bekanta med hjärt-lungräddning, HLR, vid hjärtstopp.

Först ska du konstatera hjärtstopp genom att se om personen reagerar vid beröring och kolla andningsstillestånd genom att lyssna nära. Tag reda på var du befinner dig och ring eller be någon ringa 112. Börja därefter med 30 hårda tryckningar över bröstkorgen följda av två inblåsningar av luft och så åter 30 kompressioner osv. Detta är jobbigt så försök att få en avbytare. Om du känner obehag för inblåsningar så arbeta bara med kompressioner.

Ett bättre alternativ, om möjligt, är att använda hjärtstartare (defibrillator). Hjärtstartarna är självinstruerande och därför lätta att använda. I Sverige finns ca 40 000 startare utanför sjukvården och även en app att ladda ner från hjärt-lungfondens hemsida, som visar alla tillgängliga startare i närheten av telefonen. Bättre hade det varit om den visade den närmast tillgängliga eftersom det tar tid att välja i mängden.

Ännu bättre hade det varit om man visste att alla apotek hade en hjärtstartare. Nu finns skyltar utanför en del affärer och i en del gallerior, men då räddaren ofta är uppjagad minskar vederbörandes förmåga att orientera sig. Tänk om man visste att på apoteket där finns en hjärtstartare. Det vore ganska naturligt med hänsyn till att många av apotekens övriga insatser också syftar till att rädda liv.

Jag har mailat och fått svar från Hjärtat, Apoteket och Kronan. Ingen av kedjorna har en bild/förteckning över om några apotek har en startare. Vi kan utgå ifrån att det i praktiken inte förekommer.

Kronan avser att utbilda 14 medarbetare i HLR, men planer på att förse apoteken med startare saknas.

Tillgången på hjärtstatare är avgörande för att rädda liv vid hjärtstopp. Alla ambulanser har förstås startare, men den genomsnittliga utryckningstiden på landsbygden är 10-13 minuter och i Stockholm 5-6. Även många brandbilar har utrustningen liksom polisbilar, men de ingår ännu inte i larmkedjan.

Bättre kan vi!

Anders Cronlund

Fotnot: Fakta för artikeln har hämtats från Medicinsk vetenskap nr 1/2016. Om du som läsare själv vill göra en insats vid hjärtstopp, anmäl dig som sms-livräddare hos hjärtstartarregistret.se. Utbildning ingår.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

 • Jana Novak

  Tack att ni lyfter upp frågan – äntligen! Jag hade en man som kollapsade framför mig vid disken på apoteket och jag hade turen att apoteket jag jobbar på ligger på en vårdcentral och han fick snabbt hjälp. Sedan dess brukar jag delta på vårdcentralens HLR utbildningar. Men självklart borde apoteken ha som ambition att vi alla apoteksanställda har en HLR utbildning och en hjärtstartare. Apoteken vill väl räknas som en del av sjukvården eller hur?

 • Tommy Westerlund

  Ett synnerligen bra förslag, Anders. Lika viktigt är att veta att ingen ska tveka att använda en hjärtstartare om situationen skulle uppstå, eftersom en röst get tydliga instruktioner som är lätta att följa. Jag kan även rekommendera appen akutinsats.se som är tillgänglig för alla kostnadsfritt.
  Tommy Westerlund

 • Roger Lindmark

  Minns att personalen på Apoteket i Pajala berättade för mig att två gubbar stod i deras kundutrymme. Plötsligt föll den ene ner på golvet. Den andra tittade ner på honom och sa: Nu dog han! Men det var bara en vanlig svimning, så han steg relativt snabbt upp från det döda.

 • Roger Lindmark

  Minns apotekschefen i Pajala. Hon pensionerades i slutet av 80-talet och bodde kvar i Pajala för hon var född där. I början av 90-talet dök hon upp med rollator på apoteket i Gällivare. Jag undrade vad som hade hänt. Hon hade vaknat en natt och ena sidan var förlamad. Hon somnade om för hon trodde hon sovit fel. På morgonen kvarstod förlamningen så hon ringde efter ambulansen för hon misstänkte stroke. Ambulansen i Pajala kom och bar in henne i ambulansen på bår. Sedan tittade en på klockan och sa: Men det är ju kafferast!. Ambulansen körde till garaget, där ambulansförarna pratade och drack kaffe i en halvtimme. Hon hörde hur de pratade. Sedan kördes hon till Gällivare Lasarett c:a en timme bort. Apropå vikten av snabba insatser. Så cave pensionärsliv i Pajala!