Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Sverige och Danmark
bör enas om Köpenhamn”

27 oktober 2017
”Det är dags att vi från dansk och svensk sida går ihop och visar varför EMA-valet ska falla på Köpenhamn och inte Amsterdam eller Milano”. Det skriver politiker från Köpenhamn och Helsingborg gemensamt i den danska affärstidningen Börsen.

Skånska politiker – åtminstone kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg Peter Danielsson (M) – fortsätter att argumentera för att EMA bör placeras i Köpenhamn.

Detta är något som tidigare väckt kritik från den svenska kandidaturen.

”Det är dags att vi från dansk och svensk sida går ihop och visar varför EMA-valet ska falla på Köpenhamn och inte Amsterdam eller Milano”, skriver Peter Danielsson och Sophie Haestorp Andersen (S), regionrådsordförande i danska Region Hovedstaden, i ett debattinlägg tidningen Börsen där de bland annat framhåller Köpenhamns starka life science-miljö.

Medan den svenska EMA-kandidaturen stött på vissa motgångar, har den danska rankats högt av såväl EMA, EMA-personalen (femte plats) och i värderingar som denna av Charles River Associates och denna i Pharma Letter häromdagen.

Det danska förslaget innebär en placering av läkemedelsmyndigheten mycket nära Sverige, närmare bestämt i Ørestad tio minuter från Öresundsbrons fäste. Där har den danska regeringen reserverat ett av de nybyggda tornen i Copenhagen Towers, som ligger mitt emot läkemedelsföretaget Ferring. EMA får tillgång till lokalen hyresfritt i 20 år om den flyttar till Danmark.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.