Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Student såg patientuppgifter – Region Uppsala kritiseras

29 maj 2018
Region Uppsala gav en apotekarstuderande direktåtkomst till patientjournaler. Datainspektionen anser att agerandet strider mot patientdatalagen och måste upphöra.

Bakgrunden är att en person upptäckt att en apotekarstuderande varit inloggad i hans patientjournal. Personen lämnade därefter ett klagomål till Datainspektionen (DI).

Datainspektionen genomförde en tillsyn av regionen i november i fjol. Ärendet gäller en apotekarstudent som hade tilldelats behörighet till elektronisk åtkomst inom ramen för ett forskningsprojekt på 30 poäng inom apotekarprogrammet.

– Att ge studenter direktåtkomst till patientuppgifter på det här sättet strider mot patientdatalagen. Därför förelägger vi Region Uppsala att sluta med det, säger Datainspektionens jurist Pernilla Andersson i ett pressmeddelande.

Läs Datainspektionens beslut här.

Vilka konsekvenser får Datainspektionens beslut? Vi skriver mer i en uppföljande artikel inom kort.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.