Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Premiär för konferens om arbetsmiljö

27 september 2017
Idag anordnade Sveriges Farmaceuter för första gången en konferens på temat arbetsmiljö. Dagen gav en bra översikt av olika arbetssätt som kan skapa förbättringar, tycker initiativtagaren Lena Jäger.

Arbetsmiljön är en prioriterad fråga för Sveriges Farmaceuter. Tidigare i år presenterades förbundets arbetsmiljöenkät till apotekspersonal, som visade att många medlemmar upplever arbetsmiljöproblem kopplat till exempelvis ensamarbete.

Idag anordnade förbundet för första gången en konferens på temat arbetsmiljö med deltagare från Socialdepartementet, Arbetsmiljöverket, Prevent och universitetsvärlden. Journalisten Anders Palmgren, tidigare TV4, var moderator.

Morgan Eklund, sakkunnig på Socialdepartementet, poängterade att stressig arbetsmiljö i vården drabbar både personal och patienter.

– Det är en anledning att regeringen satsar extra miljarder på professionerna inom vårdkedjan, sa han.

Eklund underströk apotekens samhällsviktiga funktion och uttryckte oro för att sämre kompetensutveckling för personalen ytterst drabbar patienterna i form av sämre rådgivning. Han beskrev arbetsmiljöproblemen på apotek som svårare att hantera efter omregleringen, jämfört med tiden då apoteksbranschen utgjordes av ett företag, även om problem förstås fanns även då.

Han berörde också flera av förslagen i apoteksutredningens första delbetänkande men avslöjade inget om vilka av dem som kan komma i regeringens proposition till våren.

Per Stadler, chef för HR-system inom Apoteket AB, lyfte fram att arbetsmiljö och bemanning nu är två högt prioriterade frågor inom företaget. Han medgav att det finns arbetsmiljöproblem i företaget – men att bolaget jobbar med dem.

Morgan Eklund poängterade i en replik att arbetsmiljö och bemanning hänger ihop.

– Gör man det mer attraktivt att jobba på apotek blir det också enklare att rekrytera, bemanningsproblemen lär bli mindre.

Lena Jäger, sakkunnig i arbetsmiljöfrågor på förbundet och initiativtagare till arbetsmiljökonferensen, tycker att den var konstruktiv.

– Det var bra dynamik i ämnen och frågor. Vi fick en bra översikt av hur man kan jobba för att för att förbättra arbetsmiljön. Jag fick också positiv återkoppling från flera HR-personer i apoteksvärlden och vi ser fram emot ett fördjupat samarbete, säger hon.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...