Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Olika kön – olika livslön

8 mars 2017
Livslönen för en man med apotekarutbildning är i genomsnitt 6 procent eller 1,1 miljoner kronor högre än för en kvinna med samma utbildning. Skillnaden är större än inom andra vårdyrken, exempelvis läkare.

Det framgår av en rapport från Saco som presenteras idag, den internationella kvinnodagen. Livslönen avser en individs samlade lön mellan 19 och 85 år.

Därmed är apotekare den akademiska utbildning inom hälso- och sjukvårdsområdet där skillnaderna i livslön är störst i Sacos undersökning. För exempelvis fysioterapeuter och läkare är skillnaden i livslön 3 procent. Könsskillnaderna är dock större hos yrkesgrupper som civilingenjörer, jurister och ekonomer.

– Det är naturligtvis inte rimligt att det betyder en miljonförlust för en apotekare att råka vara kvinna. Vi måste fortsätta kampen för jämställda löner, säger Kristina Billberg, ordförande i Sveriges Farmaceuter.

Receptarier ingår inte i studien, eftersom det fanns för få män i dataunderlaget för att en tillförlitlig livslön skulle kunna beräknas.

För akademiker som helhet är skillnaden i livslön hela 16 procent eller 2,8 miljoner kronor till männens fördel, enligt rapporten. Det förklaras av att de manligt dominerade utbildningarna har ett högre löneläge än de kvinnodominerade, vilket gör att löneskillnaderna för hela gruppen akademiker blir större än inom de olika utbildningsgrupperna var för sig, skriver Saco.

Läs mer om löneskillnader mellan könen inom de farmaceutiska yrkena i våra tidigare artiklar om årets löneutveckling baserad på Sveriges Farmaceuters lönestatistik. Här ingår även receptarier i analysen.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...