Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nyanlända väljer apotek

25 augusti 2017
Studenter som går sista terminen på apotekarprogrammet vill helst undvika apoteksbranschen, enligt en ny enkät. Men en stor majoritet av de nyanlända apotekarna vill i första hand börja jobba på apotek.

Sveriges Farmaceuter genomförde i våras en enkät till sistaterminsstudenter på apotekar- och receptarieprogrammen i Uppsala, Göteborg, Umeå och Kalmar.

Syftet var bland annat att kartlägga studenternas inställning till arbetsmarknaden och deras jobbpreferenser.

Bara 18 procent av apotekarstudenterna svarade apotek, när de uppmanades att fritt välja vilken bransch de vill arbeta inom.

De som studerade sista terminen på receptarieutbildningen, som traditionellt är mer inriktad mot apotekssektorn, valde dock i högre grad apoteksbranschen (53 procent) när de fritt fick välja bransch.

Samtidigt innebär detta alltså att nästan hälften av receptariestudenterna helst skulle undvika den bransch som deras utbildning så tydligt riktar sig mot.

99 av 215 tillfrågade studenter svarade sammantaget på enkäten, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 46 procent.

I en annan enkät, som genomfördes under sommaren och hösten, har förbundet kartlagt jobbpreferenserna hos nyanlända farmaceuter. Dessa är mestadels apotekare (92 procent av de svarande).

Här blev utfallet annorlunda. En klar majoritet, 73 procent av de svarande, angav att de i första hand vill jobba på apotek. 48 personer svarade i gruppen, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 40 procent.

Läs mer om enkäterna i Svensk Farmaci nr 4/17 som kommer ut i början av september.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • Apotekare i Indudstrin

    Intressant! Har industrin högre krav på språk så de nyanlända ser Apotek som ingångsjobb måntro? Finns det någon analys kring varför resultaten blev som de blev?

  • Ranitidin

    De flesta har väl jobbat på apotek i sina hemländer och känner sig trygga med att börja där.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...