Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nästan alla studenter
erbjuds jobb före examen

30 augusti 2017
Farmacistudenter är heta villebråd för apoteksaktörerna redan innan de tagit examen. Enligt en ny enkät hade 87 procent av vårens sistaterminsstudenter erbjudits anställning på öppenvårdsapotek i god tid innan examen.

I en enkät till sistaterminsstudenter på apotekar- och receptarieprogrammen i Uppsala, Göteborg, Umeå och Kalmar som Sveriges Farmaceuter skickade ut nyligen angav 87 procent att de fått anställning eller erbjudande om anställning på ett öppenvårdsapotek.

Det är dock relativt få som i första hand vill jobba på apotek. Bara 18 procent av apotekarstudenterna svarade apotek, när de uppmanades att fritt välja vilken bransch de ville arbeta inom.

De som studerande sista terminen på receptarieutbildningen, som traditionellt är mer inriktad mot apotekssektorn, valde i högre grad (53 procent) apoteksbranschen när de fritt fick välja bransch.

Samtidigt innebär det alltså att nästan hälften av receptariestudenterna helst skulle undvika den bransch som deras utbildning så tydligt riktar sig mot.

Enkäten skickades till 215 studenter som gick sin sista termin på apotekar- eller receptarieprogrammen.

99 studenter på fyra studieorter svarade vilket motsvarar en svarsfrekvens på 46 procent. Av respondenterna var 33 procent studenter på receptarieprogrammet och 67 procent studenter på apotekarprogrammet.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • Exilapotekare

    Hoppas arbetsgivarna kontrollerar anställbarheten och inte bara greppar halmstrån i dagens farmaceutbrist. Själv var jag inte garanterad examen och legitimation under praktiken (en resttenta existerade fortfarande)… Nu hade jag redan erbjudande om anställning oberoende av legitimation och klarade tentan i tid till examen men vi har ju redan läst i Svensk Farmaci (om jag inte missminner mig helt) om misslyckade rekryteringar och ouppfyllda legitimationer. Hälsa- och sjukvårdens legitimationsyrken är inte ekvivalenta med avhoppade systemvetare, civilingenjörer och ekonomer…

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...