Socialstyrelsen har låtit Uppsala universitet göra om kunskapsprovet för svensk yrkeslegitimation för nyanlända farmaceuter. Tidigare innehöll provet tre ämnen: farmakologi, farmakoterapi och samhällsfarmaci. Det omgjorda provet innehåller en rad ytterligare ämnen som exempelvis mikrobiologi och biofysikalisk kemi. Sammantaget är det mer än 20 olika kurser som farmaceuterna testas på.
Det nya provet har skapat stor oro bland nyanlända som anser att det är omöjligt att klara ett sådant prov långt efter examen då man varit yrkesverksam i många år.
Den 25 april hölls provet och nu är universitet klart med rättningen.
Sammantaget var det 39 personer som skrev provet för apotekare. Av dessa var det sju som klarade det. Sex personer skrev provet för receptarier. Ingen av dessa klarade det.
Shima Momeni, projektledare för provet på Uppsala universitet, säger att det fanns en stor bredd i deltagarnas resultat.
– Vissa visar en otrolig god kunskap och några hamnade i mitten, de kanske hade missat på någon del och kommer säkert att klara sig nästa gång. Sen fanns det några som inte har klarat sig bra.
Hur ser du på att endast sju personer klarade provet för apotekare?
– Det var 18 procent och det tycker jag är en bra andel. Vi ser att de som klarat sig är duktiga och har en hög kunskapsnivå.
Det var ingen receptarie som klarade provet. Har ni gjort provet för svårt?
– Målet med provet är att pröva kunskap, inte att en viss andel ska klara sig. Vi har ett krav för godkänt och hoppas att många ska klara sig, men det är om man har nått upp till kunskapskraven som avgör om man får godkänt eller inte. Vi gör en utvärdering av varje provomgång, men kraven är som de är och kommer inte att ändras.
– Vissa hade förberett sig väldigt noggrant till provet, men det fanns också provdeltagare som mest gjorde provet för att få en bild av hur det är och då inte förberett sig så mycket.
Det nya utvidgade provet ska nu hållas två gånger per säsong. Nästa provtillfälle är i september.