Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Hon har stenkoll på arbetsrätten

6 april 2017
Viktoria Juzovitskaja är Sveriges enda arbetsrättsjurist med örnkoll på farmaceuternas arbetsmarknad - och en allt mer efterfrågad föreläsare. I vår håller hon åtta olika utbildningar vid elva tillfällen för medlemmar, förtroendevalda, chefer och studenter.

En grundutbildning för förtroendevalda. En heldagsfördjupning för samma målgrupp om uppsägningar, arbetsbrist och personliga skäl.

Föreläsningar på apotekar- och receptarieprogrammen vid Uppsala och Göteborgs universitet med titeln ”Anställningens ramar – spela ut dina pjäser rätt i arbetslivet”.

Föreläsningar om etik, arbetsrätt och legitimationsansvar – också det i Uppsala och Göteborg.

En heldag om diskriminering, missgynnande och integritetsskydd och ytterligare en dragning om anställningens grunder och legitimationsansvar i Umeå.

En föreläsning för farmaceuter på Kronans apotek om arbetsbrist, och en utbildningsdag för chefer tillsammans med apotekaren och ledarskapsföreläsaren Kristofer Klerfalk.

Sveriges Farmaceuters förbundsjurist Viktoria Juzovitskaja har en späckad kalender i vår – och till stor del handlar det om föreläsningar och utbildningar runt om i landet.

Är det inte svårt att hålla isär alla presentationer?

– Nja, utbildningarna handlar om helt olika frågeställningar inom arbetsrätten och hälso- och sjukvårdsjuridiken, och vänder sig oftast till helt olika målgrupper. Därför blir inte det så svårt att hålla isär dem, säger hon.

Varför är arbetsrätt så spännande?

– För mig som arbetsrättsjurist med särskilt intresse för hälso- och sjukvårdsjuridik är de här frågorna mycket engagerande och jag jobbar ju med den här materian i en stor mängd ärenden som dyker upp i mitt arbete på förbundet. När jag förbereder mina utbildningar plöjer jag en stor mängd av material, förarbeten till lagarna, juridisk litteratur och domstolspraxis.

– Arbetsrätten berör också alla. Du kommer i kontakt med arbetsrättslig problematik från dagen du för första gången delar ut reklam som 13-åring eller jobbar extra i en glasskiosk, tills dagen du går i pension.

– Har du koll på vad som gäller inom arbetslivet och vilka rättigheter och skyldigheter du har så kan du påverka din arbetssituation, din karriär och även ditt privatliv. Du kan förebygga onödiga konflikter, förhandla fram bättre lösningar, ta rätt hjälp när det behövs och inte slösa energi i lägen där det inte är lönsamt.

Vilken utbildning brinner du allra mest för?

– Det mest utmanande projektet har varit att kartlägga och sedan presentera krocken som kan uppstå mellan arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbete, och apotekarens och receptariens legitimationsansvar. Farmaceuternas situation är unik. Det finns ingen annan yrkesgrupp inom hälso- och sjukvården som förutom sitt professionella yrkesutövande och sitt ansvar för patientsäkerheten, även måste uppfylla företagets försäljningskrav och ta hänsyn till arbetsgivarens kommersiella intressen.

– Farmaceuten tvingas att kompromissa mellan kraven som lagen ställer för dem som legitimerade yrkesutövare, och lojaliteten till sin arbetsgivare. För att fatta rätt beslut i de situationerna blir det extremt viktigt att känna till vad legitimationsansvar innebär och vilka rättigheter och skyldigheter man har som anställd.

Har du några retoriska knep för att fånga åhörarnas intresse?

– Jag försöker engagera de som lyssnar genom att bjuda in dem till dialog, ställa involverande frågor och ge exempel från gällande rätt eller domstolsavgöranden som kanske kan ge dem en liten aha-upplevelse. Det brukar väcka intresse och sätta igång frågor och diskussioner.

– Jag försöker också att hålla föreläsningen levande med exempel från verkligheten som mina åhörare känner igen, säger Viktoria Juzovitskaja.

Läs mer och anmäl dig till Viktoria Juzovitskajas föreläsningar i kalendariet på Sveriges Farmaceuters hemsida.

En nyhet för medlemmar i förbundet är möjligheten att boka personlig arbetsrättslig rådgivning med förbundsjurist Viktoria Juzovitskaja – läs mer på förbundets hemsida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • Apotekare pensionerad

    Jag vet från förr att en del varit besvikna på Farmaceutförbundet i förhandlingar, som rört uppsägningar eller förändringar i tjänsteinnehåll. Man tycker att man inte fått någon hjälp. Själv skulle jag idag anlitat själv en arbetsrättsjurist för att föra min talan i en förhandling med arbetsgivaren. Det jag skulle rekommendera är information om när man själv bör anlita arbetsrättsjurist och också att de fackliga förhandlarna bör instrueras att ajournera förhandlingar där t.ex arbetsgivaren börjar ljuga friskt och tumma på sanningen, så en arbetsrätts jurist kan inkopplas. Facket representerar inte bara en individ på en arbetsplats utan oftast flesta farmaceuter, Individen kan ha problem med andra farmaceuter eller chefen och då har facket en jävsituation, vilket gör facket både för och emot individen. Naturligtvis finns möjlighet att uppsägningsförhandlingar eller förhandlingar om förändrat arbetsinnehåll sköts centralt, så vår förbundsjurist kan sköta sådana förhandlingar, men så har man inte gjort tidigare. Juridiken har inte använts som vapen mot arbetsgivaren och det har medlemmarna förlorat på. Motparten förr i förhandlingar var typ AC, apoteksdirektör och kanske någon från HK. Minimal juridisk kompetens och naturligtvis också intellektuell skärpa..

  • Viktoria, SFa

    Så här jobbar vi idag: Akademikerföreningarna är oftast de som driver förhandlingar lokalt om t.ex driftinskränkning eller organisationsförändring. Dessa konsulterar hela tiden förhandlingsfunktionen på kansliet och ajournerar förhandlingen så fort de behöver stöd. När behov finns kommer förbundsjuristen och förhandlingschefen in och förstärker. Det görs dessutom kontinuerligt utbildningsinsatser till våra akademikerföreningar där fokus till stor del ligger på hur de ska agera vid sådana förhandlingar.

  • Apotekare pensionerad

    Vid närmare eftertanke skulle jag själv anlita en arbetsrättsjurist, som sköter mina förhandlingar. Facket kan representera motparten också i en förhandling t.ex apotekschef eller annan chef. Arbetskamrater kan vara en mot part också. Sedan förbundsjuristen är säkert bra, men känd av arbetsgivaren som vet hur valserna går. Anlitar jag en arbetsrättsjurist, så blir arbetsgivaren nervös och rädd, eftersom de känner inte personen. Jag får då ett kraftigt övertag. Se på Eva Andersson som håvade in 10 miljoner när hon slutade hos Privattandläkarna. Senare slutade hon på Läkemedelsverket och då var också en jurist inkopplad. Det är som hon gjorde som man skall göra. Se hur nervös Apoteket AB blev när terrordådet inträffade och de stängde apotek i panik. Samma sak skulle inträffa om jag dök upp med en arbetsrättsjurist till en förhandling med dem. Det skulle bli juniorblåsa minst.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...