Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Förbund nobbar taxibolag

28 mars 2017
Sveriges Farmaceuter kastar Taxi Kurirs rabattkort i papperskorgen. Den som måste åka taxi för förbundets räkning ska göra det med bolag som tillämpar schyssta villkor, säger förbundsdirektör Jenny Harlin.

Taxibolaget Taxi Kurir har sedan flera år skänkt rabattkort till kanslierna på Sacos förbund. Korten har lämnats till Saco:s lokalavdelning på Post Nord som distribuerat dem vidare till förbundskanslierna, skriver förbundet Fysioterapeuternas medlemstidning Fysioterapi.

Taxi Kurirs antifackliga hållning och dumpade priser, som bekostas av chaufförerna själva, har fått medial uppmärksamhet, bland annat i radiodokumentären Taxikungen och i dokumentärfilmen Taxiklubben.

Taxi Kurir har kollektivavtal för sina tjänstemän, men för chaufförerna har de vägrat att teckna avtal.

– Det är knappast okänt att det här bolaget inte bara har skitvillkor utan också systematiskt sparkar fackliga företrädare så fort de försöker organisera sig. Är man en part på arbetsmarknaden är det också anständigt att säkerställa så de tjänster man köper omfattas av schyssta villkor, säger Markus Pettersson, tillförordnad ordförande i fackförbundet Transport, till Fysioterapi.

Sveriges Farmaceuters förbundsdirektör Jenny Harlin har, precis som man gjort på systerförbundet Fysioterapeuterna, beslutat att Taxi Kurirs rabattkort hör hemma i papperskorgen.

– Vi åker sällan taxi för förbundets räkning, men måste vi göra det så är det självklart att vi ska använda bolag som tillämpar schyssta villkor. Tyvärr hör Taxi Kurir och deras systerbolag Taxi 020 inte till dessa bolag, säger hon.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer