Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Fler missar tentor i Uppsala

26 oktober 2017
Fler farmacistudenter i Uppsala blir underkända på tentor idag än för ett drygt decennium sedan. Men sedan 2010 har ingen större förändring skett.

Förra veckan uppmärksammade vi att allt fler läkarstudenter misslyckas med studierna redan de första terminerna, och att trenden är liknande på apotekarprogrammet vid Göteborgs universitet.

Även på Uppsala universitets farmaciutbildningar har resultaten fallit, åtminstone i jämförelse med hur det såg ut i mitten av 00-talet.

Universitetet har fört löpande tentamensstatistik för receptarie- och apotekarprogrammen sedan 2010, och har dessutom jämförelsesiffror från 2004-5.

Enligt Ingrid Nylander, professor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap och prodekan för grundutbildningen, ligger andelen som blir underkända rätt stabilt sedan 2010 – men är högre än 2004-05.

Skillnader föreligger för olika tentor, men genomsnittssiffran för andelen underkända tentamina på apotekarprogrammet är idag cirka 30 procent när det gäller förstagångsskrivare. 2004-05 var motsvarande siffra omkring 20 procent.

På receptarieprogrammet underkänns i genomsnitt cirka 40 procent idag, även denna siffra har legat ganska stabilt sedan 2010. Men 2004-05 var andelen som kuggade lägre: cirka 25-30 procent.

I vår tidigare artikel berörs tänkbara orsaker till de sjunkande studieresultaten på de medicinska och farmaceutiska grundutbildningarna.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.