Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Många Umeå-farmaceuter
nöjda med arbete på apotek

22 september 2017
Farmaceuter med examen från de webbaserade utbildningsprogrammen i Umeå, som i stor utsträckning arbetar på apotek, är generellt mycket nöjda med sitt arbete enligt en ny enkätstudie. KORRIGERAD 16:37

221 farmaceuter som tagit examen mellan 2006 och 2014 vid Umeå universitet svarade på enkäten. Det utgjorde 43 procent av dem som fått enkäten. 200 av de svarande var receptarier och 21 apotekare.

95 procent av de svarande var kvinnor och hela 85 procent arbetade på öppenvårdsapotek.

En stor majoritet av farmaceuterna – 91 procent – var nöjda med sitt arbete ”för det mesta” eller ”hela tiden”. 87 procent av de svarande skulle ”definitivt” eller ”kanske” välja samma karriär igen.

Högre ålder och tillgång till fortbildning var faktorer som var kopplade till större jobbtillfredsställelse. Omvänt var lång tid i nuvarande befattning en faktor som korrelerade med lägre nöjdhet med jobbet.

Studien finns att läsa i tidskriften Research in Social and Administrative Pharmacy.

Vi har tidigare i år skrivit om en alumniundersökning från Göteborgs universitet, där de intervjuade var mindre nöjda med sina yrkesval.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • ClaesJagensjoe

    Tyvärr kan man inte dra så stora slutsatser utifrån resultaten i studien eftersom svarsfrekvensen endast är 43% och antalet deltagare 221 och med så lågt deltagande och få deltagare får studien mycket stora legitimitetsproblem. Är det de 43% mest nöjda före detta studenter som svarat på enkäten?

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...