Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Brist på kvinnor i ledande roller

9 mars 2018
Trots stor kvinnodominans i farmacisektorn är kvinnor kraftigt underrepresenterade i ledande positioner. Det visar en brittisk studie som presenterades igår, på den internationella kvinnodagen.

Studien har genomförts av forskare vid farmaceutiska fakulteten vid University of Birmingham och refereras av sajten P3 Pharmacy.

Enligt General Pharmacy Councils register är 61 procent av apotekarna i Storbritannien kvinnor och 39 procent män.

På de högre positionerna i företagen med farmaceutisk verksamhet var dock fördelningen nära den omvända: 64 procent män och 36 procent kvinnor. Könsfördelningen i chefspositioner avspeglar alltså inte könsfördelningen bland apotekare.

Sjukhusapotek var den sektor som bäst avspeglade GPhC:s register över legitimerade apotekare när det gäller könsfördelningen i chefspositioner.

Apotekaryrket har varit kvinnodominerat i Storbritannien sedan 2001.

– Vändpunkten inträffade för 17 år sedan och det kan ta tid för kvinnor att nå fram till ledande befattningar. Avbrott i karriären kan dessutom förlänga tiden som krävs att nå sådana positioner, säger Hannah Batchelor, en av forskarna bakom studien, till P3 Pharmacy.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...