Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotekare leder
bästa vårdcentralen

31 oktober 2017
Vårdcentralen i Brösarp på Österlen leds av en apotekare – och har utsetts till Skånes bästa vårdcentral. Svensk Farmaci ringde upp verksamhetschefen Eva Rekman.

Region Skåne har utsett vårdcentralen i Brösarp till Skånes bästa vårdcentral 2017.

Priset belönar bland annat vårdcentralens arbete med äldre och kroniskt sjuka. Vårdcentralen på Österlen har också fått många positiva patientomdömen.

Vårdcentralen är relativt unik så till vida att den leds av en apotekare: Eva Rekman som varit verksamhetschef sedan sommaren 2011.

Enligt henne är det flera saker som lett till de goda resultaten för vårdcentralen.

– Det handlar om glädje, personligt ansvar, god arbetsmiljö och kontinuitet. Det här priset gör att vi kommer att sträcka på oss lite extra, sa hon i samband med prisutdelningen i mitten av oktober enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

Svensk Farmaci ringde upp Eva Rekman och bad henne berätta lite om sin yrkesbakgrund.

– Jag har tidigare länge jobbat som informationsapotekare på vårdcentraler, och även genomfört läkemedelsgenomgångar på vårdcentraler som konsult. Det senare gjorde jag bland annat på halvtid i sex år på vårdcentralen i Skurup, berättar hon.

Framgångsfaktorer för karriären inom sjukvården tror hon själv varit att hon jobbat bredvid Region Skåne i många år, lärt sig primärvården genom långvarigt arbete på vårdcentraler – och att hon har ledaregenskaper.

Vad har din apotekarexamen gett dig i din nuvarande yrkesroll?

– Förutom läkemedelskunskaperna tycker jag att det är en fördel att jag hamnar lite mitt emellan läkarna och sjuksköterskorna, som ju är de stora personalgrupperna på vårdcentraler. Jag kan på något vis förstå båda sidorna, säger hon.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Apotekare leder
bästa vårdcentralen

  1. Apotekare pensionerad skriver:

    På 80 och 90-talet förekom i Farmaceutisk Revy årligen en kampanj skulle man kunna säga. Ett år skulle alla bli farmakokinetiker, nästa år hälsoekonom, sedan interaktionsexpert osv rullade det på. Vi skulle bli allt utom det vi var. Tyvärr missade man vårdcentralschef, men nu kan man alltså bli det. Hur reagerade apotekstanterna på dessa förslag när de kom. Förstås med ett Ööööööööh.