Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Apotekare bör stå upp för evidensbaserad medicin”

30 mars 2017
Jonatan Alvan, teamledare läkemedel i Region Uppsala och styrelseledamot i Sveriges Farmaceuter, byter spår och blir projektledare på SBU. Han blir därmed apotekare nummer två på myndigheten.

Jonatan Alvan börjar på SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, i maj, och kommer att bli projektledare för en eller flera av myndighetens kunskapssammanställningar.

Han ser fram emot den nya rollen.

– Det är viktigare nu än någonsin att experter och myndigheter är tydliga med vad vi faktiskt vet och inte vet, alltså vad vi har evidens för och vad vi mer ”tror” kring. Vår profession, tillsammans med de övriga inom hälso- och sjukvården, måste hänga med här. I det här sammanhanget är också SBU en viktig samhällsaktör, säger Jonatan Alvan.

– Ju otydligare vi är med den viktiga skillnaden mellan kunskap och antaganden, desto mer vatten på sin kvarn får vaccinmotståndare och andra ”foliehattar”, säger Jonatan Alvan.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • Exilapotekare

    Grattis Jonatan och SBU! Förhoppningsvis blir det inte bara ”fylleriövningar” och en tydlig skjuts framåt.

  • Apotekare pensionerad

    Min uppfattning är att apotekaren varit alltid ganska vetenskaplig. Bakåt i historien var apotekaren botaniker + kanske också trädgårdsmästare. Detta upphörde på 30-40-talet. Men i början av 70-talet fanns det på Apoteket Älgen i Stockholm en apotekschef som höll på klassificera en läkeväxtfamilj (Strofantus?) efter fröutseende. Botanik försvann från apotekarutbildningen på 60-talet. Parallellt med botaniken var apotekaren kemist, analytisk kemist och läkemedelstillverkare. Förr hade varje apotek en analytisk kemist=apotekare. Detta försvann omkring 1972 och förstatligandet. I Grönköpings Veckoblad förr så fick apotekaren alltid analysera skumma ämnen som hittades i Grönköping, så apotekaren som analytisk kemist var välkänd förr. Läkemedelstillverkningen avtog efter förstatligandet, men var svårare att stoppa eftersom läkarna skrev recept. I början av 90-talet var extemporetillverkningen på apotek minimal. Viktigt att veta att i början av 1900-talet hade apoteken monopol på läkemedelstillverkning. Det försvann under protester c:a 1910 och apotekarna borde snabbt förstått att de inte skulle klara priskonkurrensen särskilt länge från läkemedelsindustrin. Min poäng att som kemister har nog apotekarna varit lite mer vetenskapliga än läkarna, där vissa t.ex var negativa till dubbelblindtester – jag är kontrollen själv kunde man säga t.ex.

  • Apotekare pensionerad

    Apoteket Älgen låg på den tiden på Karlavägen. Jag besökte själv apoteket under socialfarmacin i början av 70-talet, men vi frågade inte om fröprojektet. Apotekschefen skrev en artikel om fröerna i Svensk Farmaceutisk Tidskrift med foton bl.a. Det underliga med besöket var att i kundutrymmet stod en klasskamrat från realskolan 7 år tidigare. Hade aldrig sett henne innan. Vi nickade åt varandra.