Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Abbvie rekryterar apotekare till topp-position

25 april 2017
Takedas vd Linn Mandahl Skepp blir ny Sverigechef för Abbvie.

Efter fyra år som Sverige-vd för det japanska läkemedelsföretaget Takeda lämnar nu Linn Mandahl Skepp posten. Hennes sista dag på Takeda är den 31 maj. Dagen efter tillträder hon som ny svensk vd för amerikanska Abbvie.

– Abbvie är starkt inom forskning. Företaget har haft framgångsrika produkter tidigare och har flera spännande nya läkemedel på väg, säger hon till Svensk Farmaci.

Linn Mandahl Skepp är apotekare utbildad vid Uppsala universitet. Innan hon kom till Takeda hade hon varit på MSD i 17 år, där hon bland annat var affärsområdeschef och från 2006 ingick i företagets ledningsgrupp.

Hur märks din bakgrund som apotekare i ditt arbete?

– Kanske i det att jag har ett ovanligt stort intresse för de medicinska delarna av jobbet och för hälsoekonomi.

Hur ser du på din tid på Takeda?

– Det har varit en härlig tid. Vi har satsat stort på hematologi och inflammatoriska tarmsjukdomar som är vårt fokus även framåt. Under min tid på företaget har vi ökat personalen med cirka 30 procent. Jag har då särskilt nyanställt inom market access och medical affairs. Jag kommer att sakna mina kollegor på Takeda, men ser mycket fram mot den här nya möjligheten.

Skrivet av: Samuel Lagercrantz
För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • Apotekare pensionerad

    Grattis! Abbvie har nog större potential för tillväxt än Takeda. Minns på 80-talet rädslan för japanernas konkurrens inom läkemedelsområdet, men det blev inte så farligt. Minns en sa: De kokar mycket i Japan dvs syntesverksamheten.

    Tre av mina kursare blev VD:ar på läkemedelsföretag. Bland apotekskedjorna är det svårare bli VD kanske för att annat än läkemedel är kassako. Staten klagar över att det är för lite om läkemedel på apotek men har en VD från ICA. Men kanske kan mer vårdrelaterade tjänster göra att VD:ar för apotekskedjorna endera kommer från vården eller apotek.

  • Apotekare pensionerad

    Kan tillägga att apotekare eller receptarie inte blivit VD för stor apotekskedja beror nog på ekonomiska orsaker. När Apotekarsocieteten drev apoteken var apotekarlönerna höga. I början av 70-talet fick en nyutexaminerad apotekare 3300/månad sedan höjdes lönen med tjänsteår skulle gissa max 9000 kr/månad. Men en försteman på stort apotek kunde komma upp i 11000 kr/mån. En apotekare, som VD under 70- eller 80-talet kunde vilja höja farmaceutlönerna. Inte bra. Efter mitten av 80-talet fanns en nackdel till med apotekare som VD. Denne kunde försöka stoppa expansionen av handelsvaror och satsa främst på läkemedel. Inte bra det heller för ekonomin, men det hade varit bra för apoteken med den gamla tydliga fokusen på läkemedel.