Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Visar artiklar i kategori "Arbetsliv"


Framgång för apotekare på vårdcentral

Minskad förskrivning av beroendeframkallande läkemedel och fler läkemedelsgenomgångar. Det var några av resultaten när ett par hälsocentraler i Gävleborg fick ha en apotekare på plats en dag i veckan.

”Flytta farmaceuten eller ändra apotekens uppdrag”

FÖRDJUPNING: Klinikapotekarnestorn Anne Hiselius i Jönköping skräder inte orden: Apotekens information och EES-körningar gör emellanåt mer skada än nytta. Och landstingsfarmaceuterna gör mest nytta i vården, nära patienter, läkare och sjuksköterskor – inte på sina tjänsterum.

Stor CRO-affär: Norska Link köper PCG

Det norska kontraktsforskningsbolaget Link köper den Uppsalabaserade konkurrenten PCG Clinical Services AB.

2018-09-11

Inte ok att beordra deltidare att jobba mera

Har arbetsgivare inom apotek rätt att beordra deltidare att jobba mertid? Svaret är nej. Det står klart sedan en tvist på Kronans Apotek gått till central överläggning.

2018-09-10

Ny FIP-president vill reformera

FIP 2018: Idag inleds årets FIP-kongress i Glasgow, Skottland. Schweizaren Dominic Jordan tar över på den högsta posten i “farmacins FN” efter Carmen Pena. En succeartad belgisk satsning på familjeapotekare belönades vid invigningen och i morse höll Sveriges Farmaceuter ett välbesökt seminarium.

2018-09-03

Nordiska länder i dialog med FIP om medlemsnytta

Häromdagen avslutades årets NFU-möte i Köpenhamn. Den danska storkonflikten i offentlig sektor berördes, och förutom de nordiska förbundens representanter medverkade denna gång även FIP:s nya vd Catherine Duggan.

2018-08-28

Arbetsskada på apotek gav livränta

I ett tämligen unikt beslut beviljade Försäkringskassan i sommar en av Sveriges Farmaceuters medlemmar 28 400 kronor i månaden i livränta fram till pensionen. Detta efter att arbetsmiljön på apotek bidragit till depression och utmattningssyndrom.

2018-08-24

Fler chanser att klara kunskapsprov

Vid det senaste tillfället klarade en tredjedel av de skrivande det teoretiska kunskapsprovet för apotekare med examen utanför EU/EES. Nu gör Socialstyrelsen förändringar som ska öka förutsättningarna att klara proven.

2018-08-20

Jönköping satsar på kommunapotekare

I höst blir Jönköping den första kommunen i landet att anställa en helt egen apotekare – Helena Spethz. Huvuduppgiften blir att utveckla läkemedelshanteringen i de kommunala verksamheterna.

2018-08-20

Sektionsvalen gav nya ordföranden i två sektioner

Två av förbundets sektioner får nya ordföranden efter valen till sektionsstyrelserna. Receptarien Karin Gummesson tar över klubban i apotekssektionen och apotekaren Celina Sving gör detsamma i offentligsektionen.

2018-08-17